IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И цена от 45 долара за барел петрол не спасява компаниите от банкрут

От началото на 2015 г. 130 петролни и газови компании от Северна Америка са потърсили защита от фалит

16:37 | 13.05.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Три нови банкрута от тази седмица показват, че цена на петрола от 45 долара на барел не е достатъчна, за да спаси енергийните компании на ръба на фалита, коментира Bloomberg.

От началото на 2015 г. 130 петролни и газови производители и компании за услуги от Северна Америка са обявили банкрут, дължейки почти 44 млрд. долара, твърди юридическата фирма Haynes & Boone. Списъкът не включва Chaparral Energy, Penn Virginia и Linn Energy, които са подали обявления за защита от фалит тази седмица, дължейки над 11 млрд. долара общо.

Поне още четири петролни и газови компании със задължения от над 8 млрд. долара се доближават до несъстоятелност, включително Breitburn Energy Partners и SandRidge Energy. Банкрутите се ускоряват, тъй като за гладните за пари компании е почти невъзможно да привлекат капитал. Енергийните компании реално са изключени от пазарите на облигации с висока доходност, банките намаляват кредитните линии, а продажбите на активи са се забавили.

„Не мисля, че моделът на проучвания и производство в Северна Америка е икономически оправдан и не нисля, че беше наистина икономически оправдан дори при цени от 80 или 100 долара за барел“, казва Джим Чанос, основател и президент на Kynikos Associates, в интервю за Bloomberg TV в четвъртък. „А със сигурност не е при цени от 45 долара“.

Макар че затруднените компании може и да не намерят спасение при цена на петрола от 45 долара, някои от най-добрите оператори ще станат печеливши при 50 долара, казва Субаш Чандра, анализатор в Guggenheim Securities в Ню Йорк. Компаниите, които най-добре могат да се възползват от това, ще бъдат тези със собственост в полето Bakken в Северна Дакота или в Permian в Тексас.

„Ако петролът струва 50 долара, средствата ще нараснат драматично“, казва Чандра. „Но ще се появи проблем, ако те се увеличат толкова много, че компаниите за услуги решат да повишат цените и да вземат своя дял от тях, или ако производството реагира на това толкова бързо, че петролът не успее да се задържи на 50 долара“.

Макар че някои от най-добрите оператори в най-плодовитите полета могат да се похвалят, че постигат баланс дори при 35 долара, това включва само цената на сондажа, казва Спенсър Кътър, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence. Разходите като режийни, заплати, данъци и лихви лесно могат да увеличат нуждите с още 10-15 долара за барел, казва той.

„Краткият отговор е, че 45 долара за барел не спасява никого“, допълва Кътър. „Всеки, който може да фалира при 30 долара, може да фалира и при 45 долара. Петролът трябва устойчиво да достигне цени от 60-65 долара за барел, преди да отчетем реален обрат на рентабилността в сектора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Чакам 18 часа, още не се е обадил...срам го е. Ама то той под такива статии си мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Абе не знам коя от двете държави е по-голямата бензиностанция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Седнали с Русия ресурсна война да водят! Ще ги смажат руснаците като бълхи! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
Де са партнерите, дето ревяха за $15 за барел? Ми то чорбаджията ще фалира и ко прайм тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Ем дигнете я малко цената, барем се позакрепят. Ко, руснаците не дават? Ах да ги ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 15
Атанасио
преди 7 години
Шистовият газ е престъпление срещу човечеството и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485През 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става и после говори пред Конгреса на САЩ След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! Престъпленията на САЩ са много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 7
panther
преди 7 години
Абе какво става с Русия, фалирвaте ли я?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още