IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи очакванията си за американската икономика

Според фонда американската икономика все пак „като цяло е в добра форма“

17:54 | 22.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за американската икономика за тази година. Институцията заяви, че САЩ трябва да повишат минималното си заплащане, за да помогнат на бедните, и да предложат платено майчинство, за да насърчат повече жени да работят, съобщава CNBC.

В годишния преглед на американската икономика МВФ предвижда ръст от 2,2% за тази година спрямо 2,4% за 2015 г. Предишната прогноза от април е за растеж от 2,4% - колкото и през 2015 г.

Според Фонда инфлацията в страната бавно върви към целевата на Федералния резерв от 2%.

Фондът все пак заявява, че американската икономика „като цяло е в добра форма“, като растежът вероятно ще се ускори, въпреки твърде скъпия долар. МВФ обаче предупреждава, че твърде много американци живеят в бедност.

„На днешното ниво от наистина ефективен обменен курс се очаква дефицитът по текущата сметка да се повиши над 4% от БВП до 2020 г., което сочи, че доларът е надценен с 10-20%“, казва МВФ в доклада си.

Според МВФ сред най-големите рискове за бъдещия растеж на САЩ са нов спад на глобалното търсене, понижаващо се участие на работната сила заради застаряване на населението и твърде много американци, живеещи в бедност – около един на всеки седем души и едно на всеки три домакинства, управлявани от жена.

Фондът призова политиците да предприемат стъпки за по-активно включване на работната сила, включително подобряване на грижите за децата и други социални програми, за да привлекат повече жени на работа. Институцията препоръчва и имиграционни реформи и прекрояване на програмата за застраховка на лица с увреждания, с която да се позволи работа на непълно работно време.

МВФ призовава още САЩ да повишат минималното заплащане, като в същото време осигурят по-щедър кредит за данъка върху доходите на физическите лица и по-добро образование в ранна детска възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
МВФ / международен друг път / е като оня многоликия от тема Политика ...сам се критикува , трие се сам ...банва се даже ! Та тъй де , с препоръките...трева за тревопасните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
" Според МВФ сред най-големите рискове за бъдещия растеж на САЩ са нов спад на глобалното търсене, понижаващо се участие на работната сила заради застаряване на населението и твърде много американци, живеещи в бедност .........МВФ призовава още САЩ да повишат минималното заплащане, като в същото време осигурят по-щедър кредит за данъка върху доходите на физическите лица и по-добро образование в ранна детска възраст." ==="Буржоата" в кавички у нас да четат и да се учат! В САЩ никога не е имало социализъм и *** в икономиката им НЯМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още