IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поставят членството на Турция в НАТО под въпрос

Търсенето на отговорност не бива да се изражда, заяви американският държавен секретар Джон Кери

16:48 | 18.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Джон Кери постави под въпрос членството на Турция в НАТО на фона на масовите арести и съкращения в страната след несполучливия опит за военен преврат.

„НАТО също има изисквания по отношение на демокрацията“, заяви цитиран от Washington Post Кери, след като върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини предупреди Турция да не извършва преврат след преврата. Тя отбеляза, че страните със смъртно наказание не може да се присъединяват към Европейския съюз – нещо, което е дългогодишна цел на Турция.

„Разбира се, ние сме за това, на виновните за пуча да им се търси сметка. Но това не бива да се изражда“, казва Кери, цитиран от медията. Държавният секретар настоява страната да следва демократичните принципи и при преследването на виновниците и да уважава институциите.

Опитът за преврат в петък в Турция превърна очакваната рутинна среща на Европейския съвет в кризисен мениджмънт. На практика всеки дипломат, присъстващ на срещата, изрази загриженост, дори алармира за арестите на хиляди съдии и членове на въоръжените сили от страна на турските власти в рамките на чистка, която продължава и в понеделник.

Много европейци се опасяват, че репресиите може да отприщят нова вълна от бежанци, бягащи от преследване в Турция. Те също така заплашват скорошното споразумение, според което Турция се съгласи да приеме обратно някои сирийски бежанци - политика, насочена към намаляване на броя на сирийците, които пресичат Средиземно море в опит да стигнат Гърция. Но репресиите може да накарат бежанците да твърдят, че няма да бъдат защитени в Турция и не бива да се връщат обратно там.

От друга страна, за ЕС позицията на Турция по отношение на смъртното наказание е ключов индикатор за правата на човека и върховенството на закона. В неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви пред тълпи от привърженици, които искат налагането на смъртно наказание за превратаджиите, че парламентът на Турция трябва да обмисли възстановяването на премахнатото през 2004  г. наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 6
Ewiak Ryszard
преди 7 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ПРЕДИ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ милиони като теб разсъждаваха за непобедимата СЪВЕТСКА АРМИЯ , за ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.ТЕ СЕ СРИНАХА КАТО ПИРАМИДА ОТ ПЯСЪК.ТРЪМП Е АМЕРИКАНСКИЯ ГОРБАЧОВ!ПЕРЕСТРОЙКАТА В АМЕРИКА ЗАПОЧНА ТОЧНО С ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ПРИ КОЕТО ОБАМА И ЕКИПА МУ ОРГАНИЗИРАЛИ ПРЕВРАТА СЕ ЧУСТВАТ КАТО В НЕБРАНО ЛОЗЕ! ЗАД ЕРДУГАН СТОИ АМЕРИКА, НО КОЯ АМЕРИКА - на Тръмп или на Обама?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Преврата бе извършен не в ТУРЦИЯ , а в САЩ!!Не кой да е а точно CNN даде ТРИБУНАТА от която ЕРДОГАН призова привържениците си да излезнат на улицата!!БЯХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ТОВА КАК СЛЕД ТОВА ОБРЪЩЕНИЕ КАТО ОТ КУТИЯТА НА ПАНДОРА СИ ИЗСИПАХА МИЛИОНИ ПОБЕСНЕЛИ НЕГОВИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ КОИТО ПРЕТОПИХА РЕХАВИТЕ РЕДИЦИ НА ПРЕВРАТАЖИИТЕ.Битката в САЩ е жестока!Удара нанесен от РЕПУБЛИКАНЦИТЕ на Обама и екипа му организирал преврата бе унищожителен.В НАВЕЧЕРИЕТО СМЕ НА НОВ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ, В КОЙТО НА РАЗПАД ПОДЛЕЖИ ЕДНА ИМПЕРИЯ ВЛАСТВАЛА ДЕСИТИЛЕТИЯ НАД СВЕТА!НОВАТА ИМПЕРИЯ Е ПОДНЕБЕСНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Въпросът е какви са тия дето ги е подкарал...ако са агенти на Путин , америка и европа нема да са чули нищо...ама сега...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Казано с една турска дума, всичко това е една голяма "парлама".САЩ държат в Турция близо 70 ядрени глави. Имат няколко военни бази. Чрез Турция държат Босфора. Така че Турция вън от НАТО е от колонката "Хумор и забава" на в-к Стършел. Виж ако оня ден Лавров е обяснил на Кери, как Путин и Ердоганя ще си делнат Сирия и ще разпокъсат Ирак, може да се е поръзсърдил малко чичо Сам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
И пак да се върнем на ценностите:В САЩ ИМА смъртно наказание.Муахаххаха.. Как не ги е срам тия с "ценносите" да си рецитират стихотворенията?Как няма един журналист да ги разчекне на тема "ценности"?!Турция отдавна има териториален проблем в самата себе си, но това не беше проблем за НАТО - напротив!Защо, ако не поради геополитически причини Турция изобщо е приета в НАТО!?Тези и други исторически грешки ще изядат главата на цялата "западна цивилизация", която и без друго е на кредит...Израел? Евреи? Лихвари? Конспирация?... не мисла... :-D :-DХаххахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
НАТО също има изисквания по отношение на демокрациятаДа умреш от смех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още