IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво още гласуват днес американците

В различните щати се гласува на общо 155 законодателни инициативи и допитвания

14:50 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън по време на последния им дебат. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън по време на последния им дебат. Снимка: архив, Ройтерс

Освен на избори за президент и за 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса, както и за 34 сенатори в 100-местния Сенат, избирателите в различни американски щати гласуват и на 155 общонародни допитвания или т.нар. законодателни инициативи.

Гласоподавателите във федералния окръг Колумбия ще се произнесат дали той да стане 51-ия американски щат. В Калифорния пък гласуват по 17 законодателни инициативи - най-много от 2000 г. насам, съобщава БТА.

Една от тях е за отмяна на смъртното наказание, а друга - за ускоряване на процеса по прилагане на смъртното наказание по отношение на 741 осъдени. Калифорнийските избиратели гласуват и за това човек, който купува боеприпаси, да бъде проверяван от полицията.

В Небраска избирателите искат да отменят закон от 2015 г. за замяна на смъртното наказание с доживотен затвор. В Оклахома се гласува за промяна в конституцията на щата, забраняваща да се счита смъртното наказание за жестоко или необичайно наказание.

В Мейн и в Невада се гласува за въвеждане на по-твърди мерки срещу купувачите на оръжие. В щата Вашингтон се гласува за забрана на отделни лица, представляващи изключителен риск, да притежават оръжие. В същия щат избирателите обмислят и въвеждането на данък върху емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

В Колорадо една от законодателните инициативи предвижда да се разрешава на безнадеждно болните да напускат живота с помощта на специален медицински препарат. В Арканзас, Флорида, Монтана и Северна Дакота гласоподавателите ще гласуват за легализирането на марихуаната за медицински цели.

В щата Алабама гласуват по 11 въпроса - от финансирането на парковете с бюджетни средства до установяване на възрастта, на която може да се заема избираема длъжност. Според една от инициативите се предвижда пивоварните компании да съобщават данни за лицата, закупуващи големи партиди бира.

В Аризона се гласува за увеличаване на минималната надница от 12 на 13,50 долара. В Орегон се гласува за увеличаване на данъците за корпорациите, благодарение на което хазната ще получава допълнително 3 млрд. долара на година.

В Мейн се предлага облагане на доходите над 200 хил. долара на година с данък от 3 процента, а средствата от това се предлага да отиват за образованието. В Роуд Айлънд се предлага да се гласува за затягане на правилата за издаване на разрешително за откриване на казино, а в Уайоминг - за инвестиране на бюджетни средства в ценни книжа.

А какво показват последните социологически проучвания на редица медии по въпроса кой ще спечели изборите за президент, вижте в днешната графика:

Infographic: What Do The Final Polls Say? | Statista

Още графики на деня вижте тук! А темата за изборите може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още