IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният срив е намалил заплащането в сектора в САЩ с 4 млрд. долара

Затварянето на кладенци доведе до вълна от съкращения – около 20 хил. души от пика на заетостта в сектора през 2015 г.

17:28 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на петрола не показва много признаци за възстановяване до нивата си отпреди две години, а в същото време някои части от САЩ, където се развива петролната индустрия, поемат много по-големи удари от останалите, коментира CNBC.

Когато цените на петрола се сринаха в края на 2014 г., американските петролни полета се подготвиха за съкращаване на работни места и заплащане. Засега петролният срив е отнел 4 млрд. долара от заплащането на работниците по работните полета, сочат последните данни от Службата за трудова статистика, а възстановяване не се вижда.

Американските производители на петрол и газ са преминавали през редица възходи и спадове след 1901 г., когато първият нефтен фонтан в Спиндълтън, Тексас, поставя началото на съвременната епоха на производство на петрол и газ. Последният възход на американското производство, прекъснат за кратко от Голямата рецесия, бе предизвикано от ново поколение сондажни и проучвателни технологии, които съживиха стотици петролни и газови полета, преди смятани за напълно изчерпани.

От 2010 до 2013 г. заетостта в индустрията е нараснала с 30%, което е над три пъти по-бърз темп спрямо общия ръст на заетостта в САЩ. Много от тези нови служители са добре платени. През същия период средното годишно заплащане за петролните и газовите служители се е увеличило с 6% до 155 хил. долара годишно.

Сривът в цените на петрола обаче – от почти 110 долара за барел през юли 2014 г. до по-малко от 50 долара шест месеца по-късно, доведе до болезнено съкращаване. Броят на действащите кладенци се понижава заедно с цените – от пика си от почти 2000 в края на 2014 г. до малко над 400 по-рано тази година. През седмицата, приключила на 18 ноември, те са вече 588.

Затварянето на кладенци доведе до вълна от съкращения – около 20 хил. души от пика на заетостта в сектора през 2015 г., заедно със сериозно намаляване на заплащането.

Според последните налични данни от първото тримесечие на тази година заплащането на служителите в индустрията за добив на петрол и газ е било с 1 млрд. долара по-малко спрямо същия период на 2015 г. На годишна база това представлява над 4 млрд. долара по-малко заплащане.

Секторът наема хора на най-различни позиции – от работници по полетата до компютърни програмисти, от шофьори на камиони до офис администратори. Миналата година индустрията е изплатила над 31 млрд. долара за заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още