fallback

Хилари Клинтън печели народния вот с 2 млн. гласа пред Тръмп

За Клинтън са гласували над 64 млн. гласоподаватели, а за Тръмп - над 62 млн., но това не променя нещата

21:58 | 23.11.16 г.

Въпреки че изгуби президентските избори в САЩ на 8 ноември, бившият държавен секретар Хилари Клинтън надделява над победителя Доналд Тръмп по брой на подадени за нея бюлетини, съобщава Politico.

Изданието съобщава, че според независимия сайт Cook Political Report, който прави анализ и оценка на президентските избори и на резултатите от тях, за Клинтън са подадени с 2 милиона гласа повече, отколкото за Тръмп. За Клинтън са гласували 64 223 958 гласоподаватели, а за Тръмп - 62 206 395 гласоподаватели.

Окончателни официални данни за броя на подадените гласове за всеки кандидат все още не са известни.

Въпреки че Клинтън надделява в народния вот, това не променя нещата, отбелязва ТАСС.

Избирателната система в САЩ е такава, че изборите за президент не са преки, а избирателите гласуват за делегати в електорална колегия, поддържащи един или друг кандидат. Броенето на бюлетините протича поотделно във всеки един щат. Във всеки един щат съотношението между числеността на населението и броят на делегатите в избирателната колегия се различава.

За да победи в изборите, един кандидат президент трябва да си осигури подкрепата на 270 делегати в избирателната колегия. Тръмп има подкрепата на 290 делегати и беше признат за победител още на 8 ноември, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още