IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачев: Провалът в здравната реформа в САЩ ще разклати устоите на борсовия ръст

Възможно е това да стартира корекция в цените на американските акции, смята специалистът

15:31 | 28.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата пропаст между републиканци и демократи в САЩ – системата на здравеопазването – е напът да отвори още един разлом в политическата система на страната. Този път на карта е заложено единството в партията, която спечели изборите с обещания за сериозни реформи, коментира в блога на Елана Трейдинг главният инвестиционен консултант Цветослав Цачев. 

Изборите не бяха само победа на Доналд Тръмп на президентския вот, а републиканците също така успяха да задържат мнозинството си в Конгреса и Сената. Но напрежението сред победителите е, меко казано, високо и намеренията на Тръмп да прави реформи невинаги се посрещат добре в партията му. Такъв е случаят с промените в системата на здравното осигуряване. Wall Street следи много внимателно събитията, като първия важен етап на цялата икономическа програма на Тръмп.

Американските акции поскъпнаха, защото се очакват данъчни облекчения, скок на разходите за инфраструктура и ръст на корпоративните печалби. Провалът на реформите в здравната система обаче ще постави съмнения върху устоите на борсовия растеж от ноември 2016 г. досега и ще стартира корекция в цените на американските акции.

Подкрепата за Тръмп в собствената му партия не е гарантирана, но зад него стоят редица от ръководителите ѝ, които също са заложили много в провеждането на реформите. И това може би ще е достатъчно да гарантира някакъв успех на реформите при гласуването им сред елита на партията. Следващите няколко дни или максимум седмици ще покажат дали щатският пазар има достатъчно потенциал да продължи нагоре, без преди това да направи корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още