IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът в САЩ постигна споразумение по федералния бюджет

Двете партии са оставили настрана някои от най-големите си битки върху бюджета в опит да избегнат спиране на работата на правителството

09:54 | 01.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите от Конгреса в САЩ достигнаха до споразумение по федералния бюджет до 30 септември, съобщиха помощници от Конгреса късно в неделя. Двете партии са оставили настрана някои от най-големите си битки върху бюджета в опит да избегнат спиране на работата на правителството още в началото на президентството на Доналд Тръмп, коментира Wall Street Journal.

Камарата на представителите и Сенатът трябва да одобрят сделката преди полунощ в петък и да я предадат за подпис на президента Доналд Тръмп, за да се избегне опасността работата на правителството да се блокира, което не се е случвало от 2013 година.

Пакетът, който ще предостави финансиране на правителството до края на текущата фискална година, включва увеличение от 12,5 млрд. долара на бюджета за отбрана – приоритет за Тръмп и останалите републиканци. Освен това обаче има и повишение от 2 млрд. долара на финансирането на Националните институти по здравеопазване въпреки искането на Тръмп за по-малка сума, сочи високопоставен помощник в Конгреса.

Други 2,5 млрд. долара като бюджет за отбрана ще бъде на разположение, ако администрацията на Тръмп представи план пред Конгреса за борба с ИДИЛ.

Сделката включва 1,5 млрд. долара за засилване сигурността по границите, като парите ще бъдат насочени към технологии и към ремонт на съществуващата инфраструктура, казва източникът.

Пакетът обаче казва изрично, че парите не могат да бъдат използвани за изграждането на новата стена по границата, която бе водеща идея в кампанията на Тръмп, а това е сериозен удар за Белия дом. Споразумението до голяма степен оставя без промяна и финансирането за Агенцията за защита на околната среда и защитава доставчика на здравни услуги за жените Planned Parenthood Federation of America от намаление на средствата, допълва още източникът.

Пакетът е налице, след като миналата седмица Конгресът наложи едноседмична мярка, с която успя да спечели повече време за постигане на сделката. Макар че през последните години Конгресът успява да се справи с различията и да продължи работата на правителството, тревогите са по-силни от 2013 г. насам, когато консерваторите задействаха спиране работата на правителството в неуспешен опит да блокират Obamacare да влезе в сила.

Опасенията може да се засилят още повече, когато Конгресът насочи вниманието си към приемането на следващия бюджет, който трябва да покрие фискалната година, започваща на 1 октомври. Администрацията на Тръмп предложи бюджет, който призовава за дълбоки съкращения на разходите за чуждестранна помощ, защита на околната среда и обществено разпространение на радио- и телевизионни програми. За момента Белият дом не показва признаци, че ще се откаже от някои от предложенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
още 10г. и приключват филма .... нема ги търпат повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
15 млрд. отгоре ...нема проблеми , таван нема , ама докога ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още