IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Икономиката на САЩ продължава да се разширява с около 2%

Berkshire Hathaway е увеличил повече от два пъти инвестицията си в Apple

15:50 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на американската икономика остава стабилен на ниво около 2%, коментира в интервю за рубриката Squawk Box на CNBC милиардерът Уорън Бъфет.

„Аз съм като развалена плоча по този въпрос, но ръстът на икономиката е около 2% от 2009 г. насам“, посочи той.

Предварителните прогнози на правителството на САЩ са за ръст на БВП за първото тримесечие на 2017 г. от 0,7%. По този повод Бъфет заяви, че не смята прогнозите за толкова точни, особено щом става въпрос за десетици.

Бъфет коментира, че няма да бъде изненадан, ако официалните данни са за по-висок растеж. Данни на CNBC показват, че БВП за първото тримесечие традиционно е оценявано по-слабо от реалната си стойност.

Най-слабото представяне на икономическия растеж от 2011 г. насам беше през 2016 г, когато икономиката се разшири с 1,6%, след като през 2015 г. беше отчетен ръст от 2,6%.

Конгломератът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е увеличил повече от два пъти инвестицията си в Apple и вече притежава 2,5% от компанията. Бъфет коментира, че е бил подтикнат от апетита на производителя на iPhone за собствените си акции.

Технологичният гигант съобщи, че ще увеличи обема на обратно изкупените акции с 35 млрд. долара. Apple също така е увеличила резервите си от кеш с 10 млрд. долара спрямо същия период миналата година, като те достигат 256,8 млрд. долара.

Компанията държи по-голяма част от тази сума извън САЩ поради по-ниските данъци в чужбина. „Предполагам, че повечето от тези пари ще се върнат обратно в икономиката на САЩ по един или друг начин“, коментира Бъфет.

Това се случва на фона на по-слабите от очакваното продажби на iPhone, които компанията отчита. Изпълнителният директор Тим Кук коментира, че причината за по-слабите продажби e заради очакването на новия модел на iPhone,  който ще излезе на пазара след няколко месеца.

Според Бъфет това обяснение е логично, като той прави аналогия със закупуването на кола. „Ако знаехте, че ще излезе нов модел кола утре, за която ще платите горе-долу същата сума, най-вероятно ще изчакате. Не знам на каква цена ще се продава новият модел телефон, но ще бъде близък до цената на модела от миналата година“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още