IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърнат ли американските миньори в зелените долини?

Мините в Западна Вирджиния започват отново да назначават хора, насърчени от обещанията на Доналд Тръмп

18:01 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Насърчени от обещанията на американския президент Доналд Тръмп да възроди въгледобивната промишленост в САЩ, мините в Западна Вирджиния започват отново да назначават хора с надеждата да съживят региона, който днес е съсипан, пише AFP.

Според официалната статистика близо 700 работни места за миньори са били открити през последните три месеца на 2016 г. и тенденцията изглежда се затвърждава в началото на тази година.

Крейг Бранъм, който е работил в мина и е бил съкратен, сега отново си е намерил работа там, както и много от приятелите му в община Минг, близо до границата на щата с Кентъки.

"Досега Тръмп изпълнява обещанията си. Много неща се случват от идването му на власт", изтъква той.

През ноември гласовете за Тръмп в Западна Вирджиния бяха близо 68 на сто, припомня БТА.

За някои обаче тези успехи са илюзорни и работните места в сектора няма да се възстановят масово.

Западна Вирджиния, простираща се през планинската верига Апалачи, на два часа път от столицата Вашингтон, е с население от 2 милиона души и усети болезнено упадъка на въгледобива в САЩ.

Този сектор беше основна структура на регионалната икономика, но икономически, както и политически фактори попречиха на преобразуването й към други сектори. От 125 хил. работни места през 1948 г. днес заетите във въгледобива са едва 13 хил. - пет пъти по-малко, отколкото в здравеопазването, което се е превърнало в най-големия работодател в щата, осигурявайки една пета от работните места.

Днес производството на въглища е намаляло до равнището от края на 19-ти век, като този спад бе придружен от намаляване на населението в активна трудова възраст във щата от 820 хил. души през 2009 г. до 780 хил. в началото на тази година.

Възраждането на въгледобива не се състои само във възобновяването на дейността на затворените мини или смекчаване на регулацията, подчертава Елиас Джонсън от федералната служба за минно-геоложки анализи.

Експлоатацията на рудниците е била на пълни обороти в продължение на повече от един век и "всички леснодостъпни въглища са били извлечени, а сега струва много по-скъпо да се достигне рудата", посочва той.

Тук повечето мини са подземни, за разлика от други въгледобивни щати като западния Уайоминг, където са на повърхността. Но техниките, свързани с надземната експлоатация, се отразяват на околната среда, така че жителите на Западна Вирджиния не са склонни да ги приемат, още повече, че те изискват по-голяма механизация и следователно създават по-малко работни места.

Истинската конкуренция е природният газ, припомня Джонсън. Благодарение на хидравличния фракинг цените стремглаво са спаднали през последните години и природният газ е изместил въглищата, най-вече при домашното отопление, където делът им е едва 30 процента.

Решението на президента да смекчи нормите за замърсяващите емисии за централите на въглища няма да промени по никакъв начин тази икономическа реалност, подчертават специалистите.

Въглищата не намират голямо търсене и в стоманодобива, тъй като световното свръхпроизводство на стомана, по-специално от Китай, възпира производството й в САЩ.

Така че единствената надежда е в протекционистките мерки, които би могла да въведе администрацията на Тръмп, както и обещаната мащабна програма за обновяване на инфраструктурата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още