fallback

Тръмп изостри тона срещу Ким Чен Ун

Американският президент призна, че предупреждението му към Северна Корея може би не е било достатъчно твърдо

09:10 | 11.08.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп изостри в четвъртък вечерта тона си към Северна Корея и заяви, че предупреждението му, че ще използва срещу нея "огън и ярост", може би не е било достатъчно твърдо, предаде Ройтерс.

„Може би това изказване не беше достатъчно твърдо", каза президентът пред журналисти, преди да се срещне със съветниците си по националната сигурност в своето имение в Бедминстър, щата Ню Джърси, където е на почивка.

„Северна Корея е по-добре да се стегне, иначе ще има ядове, както малко други държави преди нея“, заяви още държавният глава. „Северна Корея трябва да е много, много нервна, дори и ако само обмисля нападение над САЩ или техните съюзници“, поясни президентът.  „Ще им се случат неща, за които не са и считали за възможни“.

„Крайно време е някой да застане на първата линия в името на хората в нашата страна и за хората в други страни", добави американският държавен глава. 

Той каза, че Китай може да направи много повече по отношение на Северна Корея. Тръмп не каза дали САЩ обмислят възможността за изпреварващ удар срещу Северна Корея, но подчерта, че страната му е готова да преговаря.

За разлика от Тръмп неговият държавен секретар Рекс Тилърсън е много по-дипломатичен и умерен в изказа си и в търсенето на мирно решение.

Тилърсън заяви, че президентът на страната му просто е употребил език, който „Ким Чен-ун може да разбере“, когато е отправил заплахите за „огън и ярост“, в случай че режимът в Пхенян продължи с ядрените си тестове, предава AFP.

„Това, което президентът направи, е да изпрати силно послание към Северна Корея на езика, който Ким Чен-ун може да разбере, тъй като изглежда, че той не разбира дипломатическия език“, заяви Тилърсън на път за Гуам, американска територия, която Северна Корея заплаши да удари с ракетна атака.

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била „катастрофална“ и заяви, че дипломатическите усилия дават резултати, предава AFP.

„Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така", отбеляза Матис в рамките на събитие в Калифорния.

„Трагедията на войната е достатъчно известна, че не се нуждае от друго охарактеризиране, освен това, че ще бъде катастрофална", добави военният министър на Вашингтон.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още