IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto се изправя пред тежка битка за пазара на соя

Конкурентите се готвят да пуснат собствени сортове генетично модифицирана соя

11:11 | 24.01.18 г. 1
<p>
	<em>Жътва на соя в Бразилия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жътва на соя в Бразилия. Снимка: Архив Ройтерс

Американската група за семена Monsanto е изправена пред сериозна заплаха за историческото си господство на пазара на соя, оценен в САЩ на 40 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Конкуренцията в лицето на BASF SE и DowDuPont се готви да пусне собствени сортове генетично модифицирана соя. Застрашен е контролът върху доставките на семена за следващото поколение земеделски стопани, произвеждащи най-ценните за износ селскостопански продукти в САЩ.

Пазарът се отвори за нови производители, след като серията генномодифицирани семена на Monsanto, устойчиви на химикала срещу плевели глифозат, загуби ефективност, след като плевелите започнаха да развиват толерантност към химикала.

Новият конкурентен сектор пося объркване в американското селскостопанско производство, особено сред по-малките фирми, които произвеждат и продават семена с технология, лицензирана от агрохимическите гиганти.

Monsanto има много за губене. Соевите зърна са основната съставка на фуража, използван за угояване на добитъка, свинете, пилетата и рибата в света.

Нетните продажби на семената на Monsanto възлизат на почти 2,7 млрд. долара през фискалната 2017 г., или около една пета от общите продажби. Брутната печалба от соеви продукти се покачи с 35% през 2016 г.

BASF и DowDuPont обаче имат свои собствени препятствия за преодоляване, на фона на безпрецедентна несигурност сред фермерите, които се очаква да засадят 90 млн. акра земя тази пролет.

BASF навлиза на пазара, като се стреми да се конкурира с по-старата линия от соя, наречена LibertyLink, която фирмата придобива от Bayer. DowDuPont се стреми да се присъедини към пазара, но се нуждае от одобрение от китайските регулатори, преди да може да продава своите соеви продукти Enlist E3.

Monsanto отказа коментар пред Ройтерс за конкуренцията на пазара на соя. Но компанията вече е признавала засилващата се заплаха от новите продукти на конкурентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
За целия свят ше е най добре да фалират тия ... и трите отровителски концерна ...що пчели измират всяка година , някой дава ли си сметка какво означава това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още