IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без миграция населението в 48 американски щати би се свило

Белите деца са били малцинство сред ражданията в 13 американски щати и окръг Колумбия през 2017 г.

16:35 | 11.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белите деца са били малцинство сред ражданията в 13 американски щати и окръг Колумбия, показват данни от 2017 г., публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията преди дни.

В Хаваи майките на по-малко от 20% от новородените не са с латиноиспански произход, а са бели майки, докато в Ню Мексико, Калифорния, Тексас, както и във Вашингтон, този дял е по-малко от една трета.

В Ню Мексико по-голямата част от новородените са с майки от латиноиспански произход, на всеки две такива деца се пада едно бяло с неиспански корени. В същото време в Ню Мексико, Западна Вирджиния и Върмонт са били раждани по повече от 40 бели деца за всяко дете с испаноезична майка. 

Като цяло в САЩ през 2017 г. са били родени 3 855 500 деца, а Калифорния води надпреварата по щати. Там са родени 471 658 бебета. Следват я Тексас, Ню Йорк и Флорида.

Южна Дакота и Юта са единствените щати с равнища на раждаемост над естественото ниво на заместване - равновесие на плоския растеж на населението, постигнато само с новите раждания, без миграция.

С други думи, населението на останалите 48 щати и на окръг Колумбия щеше да се свие без вътрешна или международна миграция. Южна Дакота има най-висок общ коефициент на плодовитост в Съединените щати (2 227,5 раждания на 1000 жени).

В повечето щати броят на ражданията на бебета с испански корени надминава тези на чернокожите бебета. Повече от половината от бебетата с испански произход са били родени само в три щата: Калифорния, Тексас и Флорида.

Все пак повече чернокожи бебета, отколкото такива с испански произход, са се родили в някои щати, като Луизиана, Алабама, Южна Каролина, Охайо, столицата на страната и Мисисипи, където на всеки десет чернокожи бебета се ражда по едно с латиноамерикански корен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и защо броят латиносите отделно ?... ако не са некви инчаси (като уго чавес), са бели от всякъде... или вече не трябва да викаме на белите, бели ... щото не е полит коректно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 5 години
Доста, доста любопитно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
plamen67
преди 5 години
преводача и редактора са си оставили ръцете тук - пълно е с грешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още