IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 мина за първи път 3 200 пункта

И процедурата по импийчмънт не спря Wall Street по пътя към нови рекорди

23:12 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гонитбата на рекорди на Wall Street продължи и в четвъртък въпреки началото на процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Насърчителните данни от пазара на труда и изявленията на министъра на финансите Стивън Манучин относно търговския спор между САЩ и Китай помогнаха на Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq да достигнат нови най-високи равнища.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,4% до над 3 205 пункта. Индустриалният Dow Jones добави 138 пункта, или 0.5%, до 28 377 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite спечели 0,7% до 8 887 пункта, като регистрира шестия си пореден рекорд. И трите основни показателя също така удариха дневни рекорди в рамките на деня в четвъртък сутринта.

Броят на исковете за обезщетение при безработица, подадени през изминалата седмица, е намалял до 234 000 за сметка на това обаче икономистите очакваха дори по-голям спад до 225 000.

Междувременно индексът за бизнес условията, изчисляван от клона на Федералния резерв във Филаделфия, спадна до 0,3 пункта през декември спрямо 10,4 пункта, отчетени през предходния месец. Икономистите очакваха индексът да спадне едва до 8 пункта.

Ръководената от демократите Камара на представителите гласува в сряда за импийчмънт на Тръмп с мотиви злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Тръмп стана едва третият президент, който ще бъде разследван от контролирания от републиканците Сенат.

Въпреки това, според анализаторите на Wall Street, шансовете за осъдителна присъда в Сената са ниски. Поради това, търговията на борсите по време на гласуванрто по процедурата за импийчмънт на Тръмп се разви по подобен начин на тази, когато бившият президент Бил Клинтън изправен пред същото предизвикателство.

Отделните компоненти във фокус

Официалното откриване на процедура по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп не разстрои инвеститорите. „Сенатът, доминиран от републиканците, никога няма да свали президента", казва Нийл Уилсън, главен анализатор в онлайн брокера Markets.com. „Процесът на импийчмънт е и остава толкова партийно-политически, че Тръмп няма да бъде отстранен от длъжност“. За това ще се изисква мнозинство от две трети в Сената.

Сред индивидуалните стойности се открои Rite Aid с увеличение на курса от 45 процента. Това е най-големият скок на цената на акциите от четири години. За първи път от четири тримесечия аптечната верига надхвърли пазарните очаквания. Тя също така предвижда по-ниска загуба за 2020 г. от преди.

Conagra Brands също изненада положително пазара. Благодарение на силното търсене на замразени храни и закуски компанията от хранително-вкусовата промишленост почти удвои тримесечната си печалба. С увеличение от 17 процента акциите на Conagra отчетоха най-голямата дневна печалба от девет месеца насам.

Планираното излизане на основния акционер InterActiveGroup (IAC) от Match срещна много силен интерес от страна на инвеститорите. Акциите на посредника за онлайн запознанства Match, който предлага и приложението за запознанства Tinder, поскъпнаха със 7,9 процента. Книжата на IAC добавиха 7,7 процента към стойността си. Като част от сделката се съобщава, че Match ще плати на IAC по три долара за акция. В допълнение, останалите собственици на компанията майка на Tinder ще получават нови плюс три долара за всеки стар дял на Match.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още