IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен край на седмицата за американските борси

Пазарите придобиха определено по-бичи след два положителни икономически доклада

23:20 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Вloomberg LP</em></p>

Снимка: Вloomberg LP

В последния работен ден на седмицата водещият американски борсов индекс Dow Jones Industrial отново се отправи нагоре в посока към 28 000 пункта.  Американските акции се отърсиха от ранната слабост в петък, за да завършат деня с ръстове, като свързаните с технологиите акции помогнаха за подхранването на новите рекорди за S&P 500 и Nasdaq Composite. 

Пазарите придобиха определено по-бичи тон, след като доклад за продажбите на предишни собствени жилища в САЩ посочи ръст от 24,7% между юни и юли до сезонно коригиран брой от 5,86 милиона, съобщи в петък Националната асоциация на брокерите. 

Данните за имотния пазар бяха публикувани след индекса на Markit за мениджърите на покупки за сектора на услугите в САЩ за август, който се повиши до 54,7 пункта през този месец от 50,3 пункта през юли. 

Борсовите участници възприеха данните като индикация, че икономическото възстановяване в САЩ продължава.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,4% до 3,397 пункта.  Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,4% до 11 311 пункта, за да маркират рекордни нива на затваряне и за двата индекса. Това бе 36 рекорд за  Nasdaq за 2020 . г. и втори за S&P 500 за тази седмица.  

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,7% до 27 930 пункта. Седмицата Dow приключва без промяна, Nasdaq регистрира ръст от 2,7%, докато за седмицата S&P 500 нарасна с 0,7%.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред PBS, че е необходимо споразумение за по-всеобхватен пакет от стимули, тъй като милиони се сблъскват с безработица на фона на пандемията от коронавирус. Коментарите на Пелоси бяха направени на фона на безизходицата на демократите и републиканците за допълнителните обезщетения при безработица, чието изплащане приключи през миналия месец. Демократите посочиха, че искат да възстановят допълнителната помощ с първоначален размер от 600 долара на седмица. Републиканците предложиха да разширят обезщетенията, но с по-ниска ставка.

От друга страна проучване на IHS Markt показва, че икономическата активност в САЩ се увеличава през август. Индексът на мениджърите по поръчките PMI нараства от 50,3 до 54,7 пункта. Показателят за сектора на промишлеността отчита ръст от 50,9 до 53,6 пункта, а активността при услугите се увеличава до ниво от 54,8 пункта в сравнение с 50 пункта, отчетени през миналия месец.

Рязкото подобряване на PMI проучването е факт въпреки продължаващото нарастване на коронавирусните инфекции в САЩ, като някои местни власти в тежко засегнатите от Covid-19 региони на американския Юг и Запад това лято бяха принудени или да затворят отново част от бизнеса, или да преустановят неговото рестартиране. Към 20 август в САЩ са регистрирани повече от 5,5 милиона случая на коронавирус, откакто започна пандемията, според данни на Ройтерс, в сравнение с около 4,6 милиона в края на юли.   

По-рано тази седмица S&P 500 достигна ново рекордно ниво. Nasdaq Composite също удари рекорд в четвъртък. Така S&P 500 приключи сесията в четвъртък с повишение от  0,4% на седмична база, докато Nasdaq е нараснал с 2% досега.

Акциите на технологичните компании водеха по същия начин, както го правеха през по-голямата част от годината. Акциите на Apple добавиха над 5%, продължавайки печелившия ход за производителя на iPhone, след като пазарната му стойност надмина 2 трилиона долара по-рано през седмицата. Nvidia поскъпна с 4,5%. 

„Това беше много неохотен пик“, каза Анна Ратбун, главен инвестиционен директор на CBIZ Investment Advisory Services, за рекорда на S&P 500 тази седмица. „Не се криеше голяма широчина зад това”, добавя тя пред WSJ.

Акциите на Tesla, които се превърнаха в любими за следящите краткотрайните инерции търговци, прескочиха нивото от  2000 долара вчера и напреднаха с още 2,4% в петък. От края на юни само в рамките на седмици книжата удвоиха стойността си, между другото и благодарение на перспективата, че след скорошния сплит на акциите ще станат по-интересни и за малките инвеститори.

„Това са страхотни компании и е вероятно те да продължат да представят стабилен ръст на печалбата, но човек трябва да се чуди дали няма прекалено голям ентусиазъм в сегашните цени на акциите им“, казва Брайън Прайс, ръководител на отдела за управление на инвестициите в Commonwealth Financial Network. „Би било конструктивно за цялостното здраве на фондовия пазар, ако и други сектори започнат да показват относителна сила", добави той.

Като цяло инвеститорите продължиха да се надяват на ранна коронавирусна ваксина, за което напредък отчетоха партньорите в изследванията Pfizer и Biontech в края на седмицата. Експертът от Goldman Sachs Теренс Флин не показа изненада от добрия резултат от първата фаза на изследването и подчерта, че втората и третата фаза сега ще бъдат наистина вълнуващи. 
Докато акциите на Pfizer нараснаха с 0,4 процента, анонсът беше основен двигател за цените на Biontech с цели десет процента ръст.

При производителя на трактори Deere тримесечният отчет и по-оптимистичните годишни цели доведоха до увеличение на цената на акциите с 4,40 процента. Според анализатора Сет Вебер от RB групата, която произвежда не само селскостопанска, но и строителна техника, е надвишила вече високите си очаквания със своите данни. 



Акциите на петролните компании в САЩ, особено тези на доставчиците на услуги и доставчиците на оборудване, бяха подложени на натиск поради спадащите цени на петрола. Докато ExxonMobil отчете спад с 0,75% в Dow, Occidental Petroleum, Schlumberger и ConocoPhillips отчетоха понижения с един до два процента на широкия пазар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,653% и 1,378%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,44 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още