IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват подкрепата на Джо Байдън за ВЕИ сектора

Преходът от изкопаеми горива към зелени ресурси се наблюдаваше още по време на мандата на Доналд Тръмп

12:30 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от най-лесните начини да печелиш на Wall Street е да заложиш срещу изкопаемите горива и да инвестираш в зелени компании, пише в коментар The Wall Street Journal. Очакванията на пазара са, че новоизбраният президент Джо Байдън ще подкрепи сектора на възобновяемите ресурси и това е в основата на интереса към акциите на "зелените" компании днес.

Според анализаторите Байдън ще работи за трансформацията на американската икономика към вятърни, соларни и други възобновяеми източничи. На този етап заявките му са, че субсидиите на стойност милиарди долари за петролните компании ще бъдат прекратени. Вероятно ще има и схема за търговия с емисии, което да накара емитентите да поемат своята отговорност за замърсяването на околната среда.

Всъщност преходът от изкопаеми горива към зелени ресурси се наблюдаваше още по време на мандата на Доналд Тръмп въпреки всичките му заявки, че ще подкрепи въглищната и петролна индустрия.

Според пазарите новата администрация ще ускори процеса, дори и контролираният от републиканците Сенат да блокира повечето законопроекти за стимули за зелени проекти.

Два са факторите днес, които насърчават трансформацията на американската икономика. Единият са инвестиционните потоци на големите и малките фирми. Те все повече обръщат поглед към зелени компании, неглижирайки въглищната и петролната индустрия. Другият важен фактор са разходите.

Според Международната агенция за енергетика (МАЕ) соларните панели предлагат електроенергия с едни от най-малките производствени разходи и е по-евтина от произведената от въглища и природен газ.

Прогнозата е, че до 2050 година възобновяемите ресурси ще бъдат най-използваният енергиен източник в световен мащаб.

Прогнозите на пазарите са, че процесите по трансформацията ще се ускорят и световната икономика ще бъде беземисионна много по-рано от очакваното.

*Материалът е с информационен характер и не е препоръка за инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още