IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще номинира генерал от резерва за свой военен министър

Ако бъде номиниран и утвърден от Сената, Лойд Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона

08:46 | 08.12.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAZEN MAHDI</em></p>

Снимка: EPA/MAZEN MAHDI

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е решил да номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи влиятелният информационен сайт Politico, цитиран от Ройтерс.

Сайтът се позовава на трима души, добре запознати с хода на дискусиите по формирането на екипа на Байдън.

Номинацията на бившия шеф на американското Централно командване (Сентком) в периода 2013-2016 г. може да бъде обявена още днес, твърдят източниците. По-рано Ройтерс съобщи, че Байдън ще обяви кандидата за свой министър на отбраната - ключов пост в екипа му по националната сигурност, на 11 декември.

Ако бъде номиниран, а после и утвърден от Сената, 67-годишният Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона. Той е бил е командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия.

Първоначално се смяташе, че фаворитка за поста е Мишел Флурной, която по всеобщо мнение бе изборът на Хилари Клинтън за министър на отбраната, ако тя бе победила на президентските избори през 2016 г. Байдън обаче е под силен натиск да номинира чернокож за този пост, посочва "Политико".

През последните дни Остин се очерта като главен кандидат, макар че Байдън имаше предвид и кандидатурата на бившия министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън в администрацията на бившия президент Барак Обама, твърди изданието, цитирайки няколко души, запознати с дискусиите по въпроса. Джонсън обаче бил обект на критики заради някои свои действия като министър.

Конгресменът демократ Бени Томпсън, който се смята за приближен на Байдън, заявил пред "Политико", че с оглед на досегашното формиране на екипа на Байдън, следва да се отбележи, че "афроамериканците трябва да бъдат по-добре представени в него, отколкото са до този момент".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тролът има други функции , не се хаби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
приличаш на сиенен, или по-скоро на радио Ереван. вземи си отпуск и един голям бял лист и химикал. после препиши моя текст, във вертикален ред. и почваш бавно да четеш, докато разбереш смисъла на текста. може и да ти отнеме 2 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Айде, зелето вкисна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мъка ли ти е , че го нема комунизЪма ... а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хаха ... я се пробвай да станеш обикновен офицер в усато и после дрънкай ... викаш нема качества ..."Той е бил е командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
не изпитват нищо. те са безмозъчни и безчувствени. роботи, управлявани дистанционно. мислех си, че комунизма е най.лошото което може да ми се случи, а ето че има и по-лошо- либерал-безмозъчноизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Винаги ми е било чудно какво изпитват тези хора, които биват назначени не заради техните качества, а защото трябва да се запълни бройка цветнокожи; жени или ***...си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още