IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron и ExxonMobil са обсъждали сливане в началото на 2020 г.?

Обединението на двете компании би дало сериозен лост в ръцете на САЩ за влияние върху петролния пазар

08:45 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снмика: Bloomberg LP</em></p>

Снмика: Bloomberg LP

Ръководствата на Chevron и ExxonMobil са водили разговори за обединение в началото на 2020 година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Това би било най-голямото обединение на всички времена, посочва още агенцията.

Според източниците на Ройтерс разговорите между двете компании не са продължили дълго, но са били достатъчно сериозни - съществува документация, в която са описани някои аспекти на евентуалното сливане. Една от целите е синергия в помощ на свиващите се енергийни пазари.

На този етап няма обяснение защо преговорите са прекратени, но Wall Street Journal не изключва възобновяване.

ExxonMobil и Chevron са двете най-големи петролни компании в САЩ. Въпреки проблемите в сектора заради пандемията от коронавируса пазарната им капиталицация достига съответно 190 млрд. долара за Exxon и 164 млрд. долара за Chevron. На този етап двете компании отказват коментар на информацията на Ройтерс.

Пазарната стойност на комбинирана компания може да достигне 350 млрд. долара, изчислява WSJ. Заедно те вероятно ще формират втората по големина петролна компания в света по пазарна капитализация и производство, произвеждайки около 7 милиона барела нефт и газ на ден, въз основа на предпандемичните нива, като ще отстъпва по двете мерки само на Saudi Aramco, чиято пазарна капитализация надхвърля 1,8 трилиона долара. Това би дало сериозен коз в ръцете на САЩ да влияе на световния петролен пазар.

Заради кризата през 2020 година бъдещето на ExxonMobil не е много розово, отбелязва още агенцията. В дългосрочен план под въпрос са решенията за разходите и възможностите за реализиране на печалба. След близо век компанията беше отписана от водещия индекс на борсовата търговия в САЩ - Dow Jones.

След края на разговорите с ExxonMobil Chevron купи Noble Energy за сумата от 5 млрд. долара. Сделката беше финализирана през октомври.

Обединение между двете най-големи петролни компании в САЩ вероятно щеше да отнеме месеци за преглед от страна на антимонополните органи. Вероятно и президентските избори, провели се през ноември 2020 година, също щяха да забавят процедурата.

Според анализатори сега сделката няма да има има бъдеще при новата администрация на Джо Байдън - демократите по принцип не симпатизират на обединения от подобен мащаб. Нещо повече - новият президент постави климатичните промени в основата на своята национална политика.

Институциите в САЩ също отказват да коментират информацията за водени преговори между петролните гиганти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още