IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен притиска Пекин за Синдзян и Хонконг

Държавният секретар на САЩ проведе разговор с дипломат номер едно на Китай

11:16 | 06.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/Bloomberg

В рамките на телефонен разговор държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви на дипломат номер едно на Китай Ян Дзиечъ, че Съединените щати ще отстояват човешките права и демократичните ценности в Синдзян, Тибет и Хонконг, обявиха от Държавния департамент на САЩ, предава Ройтерс.

Освен това Блинкен притиска Китай да осъди военния преврат в Мианмар и потвърди, че Вашингтон ще работи със съюзниците си, за да накара Пекин да бъде отговорен за усилията, които заплашват стабилността в региона, включително в Тайванския проток, допълва изявлението.

Ян пък е казал на Блинкен, че Съединените щати трябва да „поправят“ неотдавнашните си грешки и че двете страни трябва да уважават взаимно своите политически системи и пътища на развитие, допълва изявление на китайското външно министерство.

По време на мандата на Доналд Тръмп отношенията между двете най-големите икономики в света достигнаха най-ниската си точка от десетилетия, а китайските власти изразиха предпазлив оптимизъм, че това ще се подобри при администрацията на Джо Байдън.

По време на онлайн форум, проведен вчера, Ян коментира, че се надява отношенията между двете страни да се върнат към по-предсказуем и конструктивен път, но призова САЩ да „спрат да се намесват“ във въпросите за китайския суверенитет, включително в Синдзян, Хонконг и Тибет.

Говорителят на министерството на външните работи Уан Уънбин посочва още, че „общите интереси на двете страни надделяват над различията им“. Освен това призовава САЩ да подобрят отношенията си с Китай.

Критиките към ограничаването на правата на човека в Китай обаче продължават. Държавният департамент на САЩ обяви, че е „силно обезпокоен“ от съобщенията за сексуално насилие над жени в лагерите за уйгури и други мюсюлмани в Синдзян.

Самият Байдън не показа с нищо, че бърза да се ангажира с Пекин. В четвъртък той описа Китай като „най-сериозния ни конкурент“ и заяви, че Вашингтон ще продължи да се бори с това, което определя като „атака на Китай върху правата на човека, интелектуалната собственост и глобалното управление“.

„Но ние сме готови да работим с Пекин, когато това е в интерес на Америка“, допълва държавният глава.

Таблоидът The Global Times, ръководен вестника на Китайската икономическа партия People’s Daily, посочва в редакционна статия от днес, че очаква администрацията на Байдън да запази твърдия си тон, като същевременно подобрява сътрудничеството в някои области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
не сте в позиция да притискате младеж, мое се дървите на обикновенните републиканци дома или на некой треторазрядни колонии кат нас ама на тия мое им напрайте само една тръбица ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още