IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори притискат Байдън да постави краен срок на забраната за бензинови коли

В писмо до президента на САЩ демократите Алекс Падила и Даян Файнстайн настояват и за възстановяване на правото на Калифорния да определя свои екологични цели

15:15 | 22.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Двама американски сенатори от Калифорния призовават президента на САЩ Джо Байдън да определи окончателна дата за поетапното премахване на леките автомобили, използващи петролни горива, докато Белият дом се опитва да пренапише правилата за емисиите на въглероден диоксид и други вредни газове, отделяни от превозните средства, пренебрегнати от бившия държавен глава Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

В писмо, изпратено до Байдън в понеделник (22 март), сенаторите от Демократическата партия Алекс Падила и Даян Файнстайн призоваха президента на САЩ „да последва примера на Калифорния и да определи краен срок, до който всички нови автомобили да бъдат без емисии“. Те също така призовават Байдън да възстанови правото на Калифорния да определя свои екологични стандарти за автомобилите.

През септември губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм подписа изпълнителна заповед, с която нарежда на щатската агенция за въздушните ресурси да определи 2035 г. като краен срок за преминаване към продажби само на превозни средства, които не отделят емисии. 

Кандидатпрезидентската кампания на Байдън от 2020 г. отказа да постави конкретна дата за забрана на продажбите на нови автомобили, задвижвани с петролни продукти, но той обеща да увеличи дела на електромобилите, както и на свързаните с тях зарядни станции.

През януари Байдън заяви, че неговата администрация ще замени целия федерален автопарк от 650 000 автомобила „с чисти електрически превозни средства, произведени точно тук, в Америка, от американски работници“.

Двамата сенатори също така посочват, че Байдън трябва да използва компромисната сделка, която Калифорния направи с производителите на автомобили, включително с Ford Motor Co., Honda Motor, BMW AG и Volkswagen AG, която попада между изискванията на администрациите на Тръмп и Обама.

„Вярваме, че националната базисна линия трябва, в абсолютен минимум, да бъде изградена около техническия аспект, определен от компаниите, които доброволно са сключили споразумения с Калифорния“, изтъкват Падила, който замени вицепрезидента Камала Харис в Сената, и Файнстайн. „Калифорния и други щати се нуждаят от силен федерален партньор“, добавят сенаторите.

Малко след като встъпи в длъжност, Байдън нареди на американските агенции да преразгледат стандартите за ефективността на горивата до юли.

През март 2020 г. администрацията на Тръмп финализира възстановяването на стандартите за икономия на горивата, налагайки 1,5-процентно годишно повишаване на ефективността на горивата до 2026 г., доста под 5-те процента годишен ръст от времето на администрацията на Обама.

Американският Център за биологично разнообразие смята, че сделката на Калифорния ще подобри икономията при горивата с 2,7 на сто на годишна база между 2022 и 2026 г.

До април Байдън също така е изискал от Агенцията по опазване на околната среда и Националната администрация за безопасност на движението по пътищата да преразгледат решението на Тръмп от 2019 г. да премахне правото на Калифорния да определя свои стандарти за емисиите и да поставя цели относно броя на екологичните автомобили.

Стандартите за емисии на превозни средства в Калифорния са приложени от 13 други щата, както и от окръг Колумбия, които представляват над 40% от населението на САЩ.

През януари най-големият американски автомобилен концерн General Motors заяви, че планира да прекрати продажбите на нови бензинови леки и товарни автомобили до 2035 г. Шведската Volvo, част от групата на китайският концерн Zhejiang Geely Holding Group, обяви, че се стреми да електрифицира цялата своя гама от автомобили до 2030 г. Европейските автомобили на Ford също ще се очаква да станат напълно електрически до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мхм , наближава времето когато тоя дъртия перко ше се простреля не в крака , ами в главата ... реднеците май ше извадат пушкалата скоро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още