IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се насочва към силно първо полугодие*

От началото на годината S&P 500 е нараснал с 14%, докато Nasdaq Composite и Dow прибавят съответно по 12% към стойността си

17:52 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските индекси остават близо до рекордно виоките стойности в началото на сесията в сряда, на крачка преди пазарът да изпрати с ръст първата половина на годината и второто тримесечие, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones прибавя 120 пункта към стойността си, докато S&P 500 нараства леко с 0,03%. Технологичният Nasdaq е на червена територия, като заличава 0,21% от стойността си.*

Сряда е последният ден от второто тримесечие и последният ден от първата половина на 2021 г. От началото на годината S&P 500 е нараснал с 14%, докато Nasdaq Composite и Dow прибавят съответно по 12% към стойността си. За тримесечието S&P 500 нараства с 8%.

Така S&P 500 се насочва за пети пореден месечен ръст, повишавайки се с 2,1% до 4 291,80 пункта през юни. Широкият индекс е напът и към най-доброто си първо полугодие от 2019 г. насам.

Инвеститорите преодоляха опасенията за ускоряващата се инфлация и продължаваха да купуват акции с надеждата, че икономическото възстановяване от пандемията ще продължи и Федералният резерв ще запази разхлабената политика.

Тримата най-големи победители в Dow досега през тази година са Goldman Sachs, American Express и Walgreens Boots Alliance, всички с повишение в цената от над 30%. Акциите на Chevron, Microsoft и JPMorgan Chase поскъпнаха с повече от 20% всяка. Технологичният и здравният сектор на S&P 500 затвориха на рекордни стойности във вторник.

На този фон данните показват, че близо 60% от възрастните в САЩ са поставили ваксина срещу COVID-19, което позволява на икономиката да се отвори бързо. И все пак новите щамове на вируса породиха опасения, че трябва да се върнат някои мерки като носенето на маски, тъй като темпът на ваксинациите се е забавил.

Компаниите от т.нар. Big Tech, включително Apple и Facebook, се представят по-слабо в началото на днешната сесия. The Wall Street Journal съобщава, че администрацията на Байдън работи по изпълнителна заповед, която ще накара правителствените агенции да увеличат контрола върху индустриите, където няколко компании са доминиращи. Това е последният от поредица ходове на Байдън да намали мощта на големия бизнес, особено в технологичната индустрия.

В същото време добрите първи половини от годината за пазара обикновено предвещават силно представяне и през останалата част от годината. Винаги, когато е имало двуцифрени ръстове през първото полугодие, Dow и S&P 500 никога не са завършвали с годишен спад, според данните на Refinitiv.

В макроикономически план днес стана ясно, че американските компании са създали повече нови работни места през юни, отколкото се очакваше, като са наели 692 хиляди нови служители през месеца, показват данните на института ADP. И въпреки че това е спад спрямо ревизираните надолу 886 хиляди работни места през май, цифрата е по-голяма от прогнозите, които даваха анализаторите. Средната прогноза в проучване на икономисти на Bloomberg беше за 600 хиляди нови работни места за месеца.

Данните се публикуват дни преди месечния доклад на правителството за работните места, който ще бъде публикуван в петък.

На петролния пазар цената на сорта Брент се повишава с 0,93% до 74,97 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,99% до 73,70 долара към 17:28 часа българско време.

*Информацията е актуална към 17:05 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още