IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъж, заподозрян в бомбена заплаха близо до Капитолия, се предаде на полицията

Инцидентът парализира Вашингтон за над пет часа

23:06 | 19.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Мъж, който твърдеше, че има бомба в пикап близо до Капитолия във Вашингтон, се предаде на полицията след блокада, която парализира част от американската столица за повече от пет часа, предава Ройтерс.

Началникът на полицията на Капитолия Томас Мангър заяви пред репортери, че мъжът на име Флойд Рей Розбъри, паркирал превозното си средство на тротоар пред библиотеката на Конгреса към 16,15 ч. българско време и казал на приближилия се до него полицай, че има бомба, като в същото време държал предполагаем детонатор.

Полицията затвори улици и евакуира близките сгради, докато преговаряше с Розбъри.

“Той се предаде и не оказа съпротива, а нашите хора успяха да го отведат в ареста без инциденти“, заяви Мангър.
Полицията не уточнява дали той е имал експлозиви.

Видео на живо във Facebook показа как Розбъри, плешив бял мъж с козя брадичка, говори в черен камион, паркиран на тротоара.

„Революцията започна, тя е тук“, каза той във видеото, докато държеше в скута си нещо като голяма метална кутия. „Опитвам се да се свържа с (американския президент) Джо Байдън по телефона“, допълни Розбъри. бомба бомба

Бившата му съпруга Кристъл Розбъри каза пред Ройтерс, че той е бил диагностициран с шизофрения и я е заплашвал в миналото с огнестрелни оръжия. Двамата се развели преди около осем години.

„Той е луд. Насочи пистолет срещу мен и сестра си и е стрелял по мен много пъти“, разказа жената.

Facebook спря предаването на живо и премахна профила на Розбъри след около четири часа.

По време на блокадата в американската столица федерални агенти претърсиха дома на нападателя в Гровър, щата Северна Каролина.

Във Вашингтон обичайно натовареният район около Капитолийския хълм беше относително пуст, тъй като Камарата на представителите и Сенатът не заседават.

Полицията отцепи пътищата около Капитолийския комплекс, а противопожарни и спасителни коли се отправиха към района. ФБР също изпрати свои сили.

Близките сгради, включително Върховният съд на САЩ, бяха евакуирани. В района беше издигната ограда след кървавия щурм срещу Капитолия на 6 януари от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, но тя беше премахната до средата на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още