IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън задължи федералното правителство да намали въглеродния си отпечатък

Заповедта ще насочи федералните агенции да купуват само превозни средства с нулеви емисии до 2035 г. и да модернизират федералните сгради

22:45 | 08.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на федералното правителство да намали драстично въглеродния си отпечатък с цел постигане на въглероден неутралитет до средата на века, съобщава Bloomberg.

В изпълнителна заповед, подписана в сряда, Байдън поставя мащаба и покупателната способност на федералното правителство зад тази мисия, като приканва агенциите да харчат милиарди долари за електрически автомобили, чиста енергия и енергийна ефективност при сградите. 

Заповедта ще насочи федералните агенции да купуват само превозни средства с нулеви емисии до 2035 г. и да модернизират федералните сгради, за да могат да достигнат въглероден неутралитет до 2045 г. Правителството на САЩ също ще стартира инициатива за покупка на нисковъглеродни материали, като страната ще се стреми да купува продукти без „обичайните химикали“, изтъкват от Белия дом.

Този ход се основава на предишни стъпки, предприети от Байдън, за да се възползва от покупателната способност на федералното правителство в борбата срещу изменението на климата. Това допълва другите климатични цели на президента, включително амбицията за декарбонизиране на енергийния сектор на САЩ до 2035 г.

Съгласно директивата на Байдън федералното правителство ще намали емисиите си на парникови газове с 65% до 2035 г.

„Чрез трансформирането на начина, по който федералното правителство изгражда, купува и управлява своите активи и операции, федералното правителство ще подкрепи растежа на индустриите за чиста енергия и чисти технологии в Америка“, изтъкват от Белият дом. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Няма ли да има скоро квоти за попрцкване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още