IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не планират забрана за износ на петрол

Конгресмени призоваха в писмо Джо Байдън да не предприема ограничение на износа на суровината

13:46 | 10.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Джо Байдън не планира забраната за износ на петрол, за да бъдат стабилизирани цените на горивата в САЩ, коментират източници на Ройтерс. По-рано в четвъртък (9 декември) конгресмени призоваха в писмо Вашингтон да не спира износа на суровината, допълва и Bloomberg.

В него е записано, че забраната за износ няма да намали цените, но може да ограничи местния добив, което би имало също негативен ефект върху пазарите.

До 2015 година САЩ не изнасяха петрол, добиван в страната. Забраната, която продължи повече от 40 години, беше вдигната под натиска на компаниите, добиващи шистов газ и петрол. Според Bloomberg връщането на ограничението е една от опциите обмисляни от Белия дом, за да се справи с ръста на цената на горивата в САЩ.

По закон Байдън има право да спре износа за срок от 1 година при извънредно положение.

Преди ден стана ясно, че САЩ вероятно няма да наложат санкции срещу енергийния сектор на Русия, дори и при военна инвазия на Москва в Украйна. Причината са опасенията как този ход ще се отрази на петролните пазари, защото Русия е голям износител на природен газ и петрол.

През ноември САЩ освободиха и част от своите стратегически петролни резерви, но тази интервеция не доведе до съществено намаляване на цените на горивата, които са особено чувствителни за американците.

Само през ноември цената на горивата в страната се повиши с 60% на годишна база. Но от началото на ноември досега има известно намаление - с около 10%, допълва Ройтерс. Средно цената на горивата в САЩ достигна 3,34 долара за галон, спрямо 2,16 долара в началото на декември 2020 година. В началото на ноември един галон бензин в САЩ се продаваше за средно 3,42 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Кое е породило тези съмнения ,след като "Администрацията на американския президент Джо Байдън не планира забраната за износ на петрол,"Нещо не се връзват нещата ,хем нямали намерение за забрана ,хем другите ги страх че ще забранят износа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още