IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: САЩ трябва да вземат решение за възобновяване на ядреното споразумение

Иранският външен министър ще посети Русия тази седмица

21:10 | 14.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg Creative Photos</p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Съединените щати трябва да вземат решение за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, обяви Министерството на въшните работи на Иран, на фона на опасенията, че преговорите във Виена може да се провалят, предава Ройтерс.

Успехът на усилията за сключване на нова сделка се оказа под въпрос, след като в последния момент Русия – която в момента е в спор със Запада заради нахлуването ѝ в Украйна – принуди силите да спрат преговорите за неопределено време, въпреки че бяха стигнали до почти завършен текст.

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян ще посети Русия във вторник, обяви говорителят на министерството Саид Хатибзаде без да разкрива подробности.

Иранският уебсайт Nour News, свързан с висш орган за сигурност в страната, описа посещението на външния министър в Москва като „платформа за сериозни, откровени и насочени към бъдещето разговори“ между две страни, които показаха, че „могат да работят в много тясно сътрудничество, решително и успешно по сложни въпроси“.

„В момента имаме глътка въздух от ядрените преговори“, коментира Хатибзаде. „Не сме достигнали момент за обявяване на споразумение, тъй като има някои важни отворени въпроси, които трябва да бъдат решени от Вашингтон“.

В петък Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон продължава да вярва, че потенциалната сделка за връщане на споразумението от 2015 г. е близо, но посочи, че трябва да се вземат решения на места като Техеран и Москва.

На 5 март руският министър на външните работи неочаквано поиска гаранции, че руската търговия с Иран няма да бъде засегната от санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна – искане, което западните сили казаха, че е неприемливо, а Вашингтон категорично заяви, че няма да се съгласи с него.

Провал на преговорите за възстановяване на ограниченията върху програмата на Иран за обогатяване на уран може да доведе до това, че Техеран да се насочи бързо към разработването на свои ядрени оръжия – възможност, която може да предизвика нова война в Близкия изток.

Техеран отрича някога да се е стремил към създаването на атомни бомби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Незабравяй и всичките пари да ги обърнеш в доларес. Я виж как рипа в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Паживьом, увидем :) ... аз ще си продължа да инвестирам в американски и европейски фирми а пък ти вземай копейки и си ближи сладоледа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Тайванците нещо започнали да усещат земното притегляне като вектор, леко насочен на запад-северозапад..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Dollar-а ке падне. Лето нынешнего.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още