IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Криптокралицата" Ружа Игнатова влезе в списъка с 10-те най-издирвани лица на ФБР

ФБР предлага награда от 100 хил. долара за информация, която да доведе до залавянето на Игнатова

22:07 | 30.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Ружа Игнатова, наричана още „криптокралицата“, е добавена в списъка на ФБР на десетте най-издирвани бегълци заради твърдения, че е подмамила милиони инвеститори да вложат най-малко 4 млрд. долара в основаната от нея компания за криптовалути OneCoin, предава Bloomberg.

В четвъртък американските власти заявиха, че Игнатова е идеологът на OneCoin, която те наричат една от най-големите пирамиди в историята. Макар Игнатова да твърди, че OneCoin е подкрепена от блокчейн, тя не съществува, каза Майкъл Дрискол, ръководител на службата в Ню Йорк на ФБР.

„Игнатова имала солидна биография, смята се, че е учила право в Оксфорд и е работила в McKinsey, но сега е в списъка с десетте най-издирвани бегълци редом до лидери на картели, похитители и убийци“, заяви Деймиън Уилямс от Прокуратурата на южния окръг в Ню Йорк на пресконференция в четвъртък.

САЩ предявиха обвинения срещу Игнатова през 2019 г. за измама, заговор за пране на пари и измама с ценни книжа. ФБР предлага награда от 100 хил. долара за информация, която да доведе до арестуването ѝ. Подвизите ѝ се превърнаха в тема на успешния подкаст на ВВС „Изчезналата криптокралица“.

Никаква истинска стойност

OneCoin генерира приходи от 3,4 млрд. евро от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., но няма истинска стойност и не може да бъде използвана за закупуването на каквото и да било, твърди прокуратурата.

Тя оперирала като маркетингова мрежа на няколко нива, която плащала комисиони на своите над 3 млн. членове в цял свят, за да набират други, които да купуват пакети OneCoin, съобщават прокурорите.

Игнатова, която е германска гражданка, живяла в България, създава OneCoin през 2014 г. и ръководела организацията, казва Дрискол. Тя оперирала в цял свят, включително в САЩ, и в един момент твърдяла, че има най-малко три милиона инвеститори.

Игнатова пълнеше зали в цял свят, за да призовава инвеститори да се присъединят към „финансовата революция“, и им обещаваше, че OneCoin „ще промени живота на хората извън банковия свят“, каза Уилямс. Вместо това тя просто „извличала полза от трескавата спекулация в първите дни на криптовалутите“, допълни той.

След като разбрала, че САЩ вероятно я наблюдават, Игнатова се качила на полет за Гърция и оттогава е в неизвестност, каза Дрискол и допълни, че тя имала връзки с Русия, Гърция и се смята, че е пътувала до други източноевропейски страни и Обединените арабски емирства.

Арест на брат ѝ

Братът на Игнатова Константин Игнатов беше арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис. По-късно той се призна за виновен по обвинения за измама и пране на пари и свидетелства пред прокуратурата срещу Марк С. Скот, адвокат, който беше признат за виновен в помагачество за изпирането на почти 400 млн. долара от OneCoin. Скот оспорва присъдата, като твърди, че Константин Игнатов е излъгал по време на разпита.

Друг мъж, Дейвид Пайк, се призна за виновен през октомври в заговор за банкова измама в подпомагането на Скот за пране на пари. Той беше осъден на две години пробация през март.

Европол включи Игнатова в списъка си с най-издирваните лица миналия месец и предложи награда от 5000 евро за информация, водеща до залавянето ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още