IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите преди училище в САЩ ще са рекордни на фона на по-скъпите стоки

Според ново проучване те ще достигнат 34,4 млрд. долара тази година

12:14 | 14.07.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговците на дребно в САЩ се готвят за най-силния сезон на пазаруване преди новия старт на учебната година в историята, тъй като инфлацията вдига цените на дрехи и консумативите и повече ученици се завръщат към класните стаи след две години прекъсване заради пандемията, показва прогноза на Deloitte.

Очаква се разходите да скочат с 5,8% до 34,4 млрд. долара тази година, заяви Deloitte в четвъртък, цитирайки онлайн проучване сред 1200 родители на деца в училищна възраст в САЩ.

Силната прогноза е положителен сигнал за индустрията с търговия на дребно, чиито перспективи поеха удар от намаляването на американската покупателна сила в резултат на нарасналите цени на бензина и храните.

Макар че едно на всеки три домакинства казва, че са в по-лошо финансово състояние от миналата година, според проучването, очаква се средните разходи на ученик все пак да се повишат с 8% до 661 долара. Данните представляват повишение от 27% спрямо предпандемичните нива.

„Хората разчитат на спестяванията си. Виждаме и хора, които посягат към кредити“, казва Стивън Роджърс, управляващ директор на Consumer Industry Center на Deloitte.

Данни на Mastercard SpendingPulse миналия месец също показаха силни продажби на дребно при пазаруването за училище с прогнозиран растеж от 7,5%. Mastercard очаква универсалните магазини да бъдат големите победители този сезон благодарение на възстановяване на трафика в магазините.

Според Delotte пазаруването от физически магазини ще формира почти половината разходи от това, което обикновено се превръща във второто по-големина събитие за пазаруване след коледния сезон. Онлайн покупките пък ще отбележат забавяне на фона на бързия ръст през пандемията.

Очаква се сезонът за пазар преди училище да се случи по-рано от обикновено, добавя Deloitte, тъй като потребителите бързат да купят продукти, страхувайки се, че прекъсванията в снабдителните вериги могат да ограничат предлагането.

„Търговците на дребно определено имат много повече по рафтовете в сравнение със същия период на миналата година“, казва ръководителят на Deloitte Insights Род Сайдс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Те там математиката я отрекоха като наука, понеже нехрите не я разбирали и я обявили за зло измислено от белия човек за да трови живота на нормалните хора :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
... ае моля ти се, от къде това самочувствие в неуката ти тиккква! и ти не ги знаеш, но пък и кво като не ги знаеш, не е голяма загуба! И без другото литературата е за смотаняциии и обратни, физиката и математиката е за мъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
За какво им е пък на тия да ходят на училище, като после не могат да да мерят дори своята държава или Русия на картата на света... и няма да са чували дори имената на повечето писатели класици, защото същите са били бели мъже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още