IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е пътят за китайските компании от "черния списък" на SEC?

Дори Alibaba да бъде отписана от пазара в САЩ, търговията може да бъде продължена извънборсово, коментира Мехмед Дикме, портфолио мениджър

14:51 | 05.08.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Заплахата американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) да извади акциите на Alibaba от борсата не е нещо ново, а е просто поредната страница в дългогодишния спор. Това коментира Мехмед Дикме, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Миналия петък, 29 юли, американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) включи китайската компания Alibaba в списъка на компаниите, които могат да бъдат делистнати от американските фондови борси. Причината е, че години наред Пекин отказва да позволи на американските надзорни органи да преглеждат работата на одиторите на компанията. 

"Властите в Китай отдавна не са склонни да позволят на чужди регулатори да одитират и да гледат местните счетоводни фирми, като се позовават на притеснения за националната сигурност. Друга причина е и фактът, че най-големите китайски компании, всички китайски компании, които са в интерес на инвеститорите, са за около 1,3 трлн. долара. Това е един много голям бизнес и Китай е една много голяма част от щатските пазари и представлява голям интерес за инвеститорите", коментира събеседникът.

Основният риск за инвеститорите е делистването, каза Дикме. "Потенциалното делистване означава, че спира търговията на основните борси - Nasdaq или NYSE, и с това се губи достъп до широк набор от продавачи, купувачи и посредници. Основната работа на тези борси е централизирането на тези посредници и по този начин увеличаване на ликвидността", каза анализаторът.

"Ако се стигне до делистване, търговията може да бъде продължена извънборсово и рискът е дали ще се намерят продавачи и купувачи, каква ще бъде основната цена и дали ще има въобще ликвидност за определени обеми", допълни гостът.

"Може би въпросът, който инвеститорите ще си зададат, е дали е добре да продадат сега, или да изчакат някакво развитие в позитивна насока за техните акции", посочи гостът. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още