IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Икономиите не са панацея

Развитите страни трябва да се възползват от възможностите, предоставяни от растежа в развиващите се страни, казва Робърт Зелик

10:01 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Икономиите не са панацея

Изправена пред икономическата криза, Европа се нуждае най-вече от модел за траен растеж, казва пред FT президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик.

„Не става дума на всяка цена да се прилагат строги мерки на икономии, а да се намерят трайни пътища към благоденствието“, твърди Зелик, изразявайки мнението, че спестяването на разходи не са панецея сами по себе си, като са нужни и допълнителни мерки.

„ЕС, а между другото и развитите страни, се нуждаят от нещо повече освен бюджетни ограничения, особено ако това минава през натрупване на повече данъци. Те трябва да се възползват от възможностите, предоставяни от растежа в развиващите се страни, за да не допуснат да имат свое изгубено десетилетие“, допълва президентът на Световната банка.

Зелик сравнява обстановката в Европа с положението в Латинска Америка през 80-те години, когато тя стана жертва на дълбоки проблеми с държавния дълг, заради които страните от района бяха принудени да извършат дълбоки реформи.

„Някои развити икономики вече са изправени пред следния проблем: да живееш над възможностите си“, отбелязва Зелик. „Ние обаче сме изправени и пред допълнително усложнение - слабостите в някои части на Европа могат да „заразят“ паричните и кредитните системи и дори бюджетните системи на ЕС, а това може да има опасни последици“, предупреждава президентът на Световната банка.

Според Зелик могат да бъдат извлечени поуки от развиващите се страни, „които показват пътя“ на растежа. Тези страни са разбрали, че трайното съживяване минава през подема на частния сектор. Компаниите инвестират, ако контекстът на икономическата политика има позволява да постигнат печалба“, подчертава Зелик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още