IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще участва по-активно в разрешаването на валутни конфликти

МВФ ще започне да публикува специални доклади, които ще показват как монетарната политика на една страна може да повлияе на други държави

16:16 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ще участва по-активно в разрешаването на валутни конфликти

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан се кани да засили ролята на фонда за овладяването и разрешаването на валутни конфликти, предаде Bloomberg.

Докато ръководители на централни банки и финансови министри от целия свят се събират за годишната среща на МВФ във Вашингтон, Строс-Кан заяви, че МВФ е институцията, чрез която може да се постигне напредък при овладяването на валутните проблеми.

Той допълни, че МВФ ще започне да публикува специални доклади, които ще очертават връзките в икономиката, след което призова за координирана инициатива за стабилност, чрез която да се преодолеят глобалните икономически дисбаланси.

Използването на валутите като оръжие не е решение на слабия растеж и може да влоши още повече състоянието на икономиката, предупреди ръководителят на МВФ.

„Няма местно решение на глобалния проблем”, посочи още той.

Срещата на МВФ започна в петък насред опасенията за избухване на валутна война, термин, който бе използван за първи път от бразилския финансов министър Гуидо Мантега миналата седмица. Неговото изказване дойде, след като се засилиха очакванията, че все повече страни ще прибягват до обезценка на валутите си в преследването на по-висок икономически растеж.

Напрежението на валутните пазари вероятно ще доминира и днес дискусиите между финансовите лидери от страните, които членуват в МВФ.

Междувременно гуверньорът на Китайската централна банка заяви, че Пекин ще се придържа към постепенно повишаване на стойността на юана, за да се избегнат социалните сътресения.

Той бе категоричен, че поскъпването на китайския юан няма да разреши проблема с високата безработица в САЩ, в контраст с широко разпространеното в Конгреса на САЩ мнение.

Страните с фиксирани валутни курсове като Китай „приканват към отмъщение”, предупреди на свой ред канадският министър на финансите Джим Флеърти след вчерашната среща.

Доминик Строс-Кан заяви, че през последните три години МВФ е единствената институция, която няколкократно е заявявала, че курсът на юана е „значително подценен”.

МВФ работи по нови доклади, за да покаже как монетарната политика на една страна може да повлияе на други държави. Според Строс-Кан тези анализи ще помогнат и на двете въвлечени страни да разберат последиците от това.

Докладите ще се съсредоточат върху САЩ, Китай, Великобритания, Япония и еврозоната. Те ще покажат например как паричната политика на Федералния резерв влияе на капиталовите потоци към други страни.

Базираната във Вашингтон институция също е подготвила предложения към групата от Г-20, с помощта на които растежът на световната икономика може да се увеличи с още 2,5 процентни пункта в рамките на следващите пет години.

Много от развитите страни като САЩ тепърва трябва да предприемат политики и реформи, с които да намалят зависимостта си от правителствените разходи и да повишат износа си, посочи МВФ в своя последен икономически доклад. В същото време развиващите се страни като Китай остават все така зависими от продажбите навън и от подценените си валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още