IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: Надпреварата по обезценка на валутите ще бъде „фатална“

Такива действия ще предизвикат протекционизъм по подобие на кризата от 30-те години на миналия век, смята банкерът

10:53 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Юрген Щарк: Надпреварата по обезценка на валутите ще бъде „фатална“

Една от най-влиятелните фигури в управителните органи на Европейската централна банка – Юрген Щарк, смята, че е нужна по-добра координация на глобално ниво, за да се ограничат колебанията на валутните курсове. Той е категоричен, че е абсолютно задължително да не се допуска надпревара в обезценяване на валутите, съобщава Ройтерс.

„Би било фатално да се влезе в състезание по обезценяване на валутите, което ще доведе до протекционизъм. Именно протекционизмът е това, което е предизвикало глобалната икономическа криза от 30-те години на миналия век“, посочва Щарк.

Според Щарк е много вероятно китайският юан да поскъпне. Именно към това са насочени усилията на Вашингтон и много от развитите страни, които все повече засилват натиска си към Пекин за реформа на валутната политика.

„Съществуват добри предпоставки да се очаква, че китайската валута ще поскъпне в бъдеще“, заявява Щарк.

Финансистът отправя призив към правителствата по света да възприемат практиката на еврозоната по координация на нивата на бюджетните дефицити. Макар икономическата политика все още да се осъществява самостоятелно от отделните страни „трябва да се постигне глобално съгласие по принципите на бюджетната политика в средносрочен план“, посочва той.

Според Щарк в еврозоната вече е започнал процес на възстановяване на монетарната политика. Той е категоричен обаче, че връщане към напълно нормалните действия на централната банка и устойчив растеж могат да бъдат постигнати единствено чрез по-добра координация на монетарните и фискални политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още