IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори призоваха за повече средства в борбата срещу климатичните промени

Необходими са инвестиции за около 500 млрд. долара годишно до 2020 г., докато миналата година те са били общо 145 млрд. долара

13:15 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститори призоваха за повече средства в борбата срещу климатичните промени

Група от 259 международни инвеститори, управляващи активи за общо около 15 трлн. долара, призова страните участнички в предстоящата среща на върха относно измененията на климата, да влагат повече средства в този процес, съобщи РИА Новости.

В обръщението на инвеститорите (подписано и от Allianz, HSBC и ING Group) към страните от Рамковата конвенция по изменението на климата, участващи в конференцията в мексиканския град Канкун в периода 29 ноември-10 декември, се казва, че за да се премине към нисковъглеродна икономика, ще са необходими инвестиции в световен мащаб в рамките на трилиони долари. Инвеститорите смятат, че забавянето на този процес може да доведе до сътресения, съпоставими със световната финансова криза.

Инвеститорите смятат, че „без частни инвестиции в иновации, намаляващи вредните емисии, набелязаните цели няма да могат да бъдат постигнати. Но частните инвестиции ще навлязат в тези сектори с необходимите темпове и мащаби, само ако са поддържани от ясна, убедителна и дългосрочна политика, която установява баланс между риска и доходността за инвестиции в нисковъглеродни видове дейности“.

По оценка на Световния икономически форум за изпълнението на целта за удържане на глобалното затопляне в рамките до 2 градуса по Целзий за 100 години, ще са необходими в световен мащаб инвестиции в размер на около 500 млрд. долара годишно до 2020 г., докато през миналата година те са били общо (държавни и частни) 145 млрд. долара.

Очаква се, че по време на предстоящата среща на върха по изменението на климата ще бъдат обсъдени нови юридически обвързващи споразумения за ограничаване на изхвърляните в атмосферата парникови газове, и в тази връзка „приемника“ на протокола от Киото, срокът на действие на който изтича през 2012 г. Конференцията в Копенхаген през миналата година по тези въпроси завърши с неуспех, главно заради несъгласието на редица развиващи се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още