IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътническите авиопревози в света отбелязаха ръст от 8,2% за 2010 г.

Ръстът на превозите при европейските авиокомпании обаче е само 5,1%

16:40 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пътническите авиопревози в света отбелязаха ръст от 8,2% за 2010 г.

Международните пътнически превози през 2010 г. отбелязаха ръст в световен мащаб от 8,2% спрямо предходната година, се казва в публикувания днес отчет на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитиран от Итар-Тасс.

Товарните (карго) превози със самолет в световен мащаб са се увеличили за година с впечатляващите 20,6%, по данни на IATA.

За миналата година заетостта на местата при пътническите превози се е увеличила с 2,7 процентни пункта до 78,4%, а запълняемостта при товарните превози е нараснала с 5,2 процентни пункта до 53,8%.

Във връзка с посочените резултати генералният директор на IATA Джовани Бисиняни коментира, че авиокомпаниите са завършили годината с показатели, „леко превишаващи тези през докризисната 2008 г., обаче с жалките 2,7% норма на печалба“. По думите му „задачата сега се състои в това потребността от мобилност на хората да доведе до стабилни печалби за авиокомпаниите“.

По региони най-висок ръст на пътническите превози на годишна база в света бележат авиопревозвачите от Близкия Изток – 17,8%, следвани от авиокомпаниите от Африка – 12,9%. При авиокомпаниите от Азиатско-тихоокеанския регион ръстът на превозите е 9%, а при авиокомпаниите от Северна Америка – 7,4%.

Най-скромни резултати отчитат европейските авиокомпании – при тях ръстът на пътническите превози е само 5,1%. Според констатациите на IATA това се свързва с ниските темпове на икономически ръст в Европа, последствията от дълговата криза, растящите данъци и мерките на правителствата за бюджетни икономии.

Влияние е оказало и лошото време през декември, заради което бяха отменени полети, така че за последния месец на 2010 г. ръстът на авиопревозите в Европа е едва 3,3% на годишна база, като се има предвид, че този показател за ноември е 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още