IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтовниците в Либия започват износ на петрол

Днес се очаква първият танкер с петрол да потегли от превзетото от опозицията пристанище Марса ел Харига

16:33 | 05.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бунтовниците в Либия започват износ на петрол

Петролен танкер е пристигнал днес в либийското пристанище Марса ел Харига, което е контролирано от бунтовниците. Очакванията са плавателният съд да натовари първия либийски петрол от седмици, след като бунтовете, воюващи срещу Муамар Кадафи, спряха износа, предаде Ройтерс.

По данни на агенцията регистрираният в Либерия танкер Екватор с вместимост 1 милиона барела петрол, е пристигнал на терминала.

Износът ще бъде осъществен от бунтовниците, а приходите няма да влязат в хазната на Либия. За първи път либийските бунтовници, които контролират редица пристанища в източната част на страната, извършват подобна операция, отбелязва Франс прес.

ЕС няма възражения срещу евентуалното закупуване на петрол от либийските бунтовници, стига приходите от тази сделка да не облагодетелстват режима на полковник Кадафи, заяви говорителят говорителят на представителя на ЕС по външна политика Катрин Аштън Михаел Ман.

"Ако приходите (от продажбата на петрол и газ) не облагодетелстват режима на Кадафи, то ние нямаме никакъв проблем с търговските операции, свързани с либийския петрол и газ", каза Михаел Ман днес на пресконференция.

Говорителят на Аштън обаче подчерта, че ЕС не е променил позицията си по ембаргото върху оръжията, наложено на Либия от силите на НАТО, докато бунтовниците се надяват да могат да купуват и оръжия с приходите от петрола, отбелязва Франс прес.

Правителството на бунтовниците в Либия съобщи, че е сключило сделка с Катар да продаде петрол и е обсъдило планове с пратеник на ООН износът на бунтовниците да бъде изключен от санкциите, наложени на компаниите на Кадафи.

Преди вълненията в Либия страната произвеждаше 1,6 милиона барела петрол дневно и изнасяше около 1,3 милиона барела дневно. След като спря износът, сортът брент скочи до около 120 долара за барел от около 100 долара преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Това описание точно приляга и на идването на власт на Муамарчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
Супер бизнес! Окупираш с шайка бандити нефтен кладенец и веднага се намира кой да купува от теб. Очаквайте включване и в други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още