IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата либийска нефтодобивна компания спря работа

Възобновяването на добива на петрол от AGOCO, възлизащ на около 2 млн. барела на денонощие, ще зависи от успеха на военните действия срещу Муамар Кадафи

12:38 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-голямата либийска нефтодобивна компания спря работа

Най-голямата либийска нефтодобвина комапния - Arab Gulf Oil Company (AGOCO) взе решение за прекратяване изцяло на работата си до окончателно спиране на военните действия на територията на Либия. Това съобщи Итар-Тасс, позовавайки се на съобщение на представител на ръководството на компанията, която добива около 2 млн. барела петрол на денонощие. 

Той е заявил, че компанията се опасява от нови нападения от страна на правителствената армия. За вземането на решението за спиране на работа, което по всяка вероятност ще се разпростре на цялата инфраструктура за добиване на петрол на AGOCO в страната, е повлиял обстрелът от военните формирования, продължаващи да бъдат верни на Муамар Кадафи, на едно от от най-големите петролни находища в Източна Либия – Мисали. В частност, в резултат на нападението са сериозно повредени нефтените сонди.     

Нефтодобивните съоръжения в Тобрук в Северна Либия също бяха подложени на атаки от правителствените войски. 

„Ние не можем да разположим войски около всяко нефтено находище. Възобновяването на добива на петрол ще зависи от успеха на военната операция срещу режима на Кадафи“, отбелязват от AGOCO.

В началото на април танкерът „Екватор“, натоварен с петрол за продажба на световните пазари, напусна контролираното от възстаниците пристанище Тобрук. Това беше първата партида петрол, изнесена от Либия след прекратяването на доставките в началото на март заради въоръжения конфликт в страната. Гражданската война в Либия, притежаваща най-големите запаси от нефт в Африка, стана причина за рязкото повишаване на цените на черното злато на световните пазари, коментира руската агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още