IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените се оказаха и по-добри инвеститори от мъжете

Мъжете просто вземаме лоши решения, се казва в коментар на MarketWatch

07:50 | 15.06.11 г. 5
<p>
	Шийла Беър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шийла Беър. Снимка: Ройтерс

Защо мъжете толкова често се самоунищожават, пита Дейвид Уиднър в коментар за MarketWatch. 

В света на политиката има група хора, в която попадат личности като Елиът Спицър, Бил Клинтън, Джон Инсайн, Арнолд Шварценегер и Джон Едуардс, при които "панталонът" определя каква политика да се води.

Но това не става само в света на политиката. Тод Томсън - млад, женен и главен финансист в Citigroup Inc., бе замесен в скандал преди няколко години със сладураната Мария Бартиромо от CNBC. Нейната кариера оцеля. Неговата – не.

Вижте и Доминик Строс-Кан от Международния валутен фонд, който бе обвинен в сексуално посегателство. Ето и Джеймс Макдърмът, който бе главен изпълнителен директор на Keefe Bruyette & Woods, преди флиртът му с порнозвездата Мерилин Стар да го принуди да напусне компанията.

Ние, мъжете, просто вземаме лоши решения. Не можем да си помогнем. Ние сме мъже. От друга страна жените правят почти всичко по-добре. Усещали сме го интуитивно от доста време. Ако не сте, просто попитайте съпругата си или майка си.

Но сега има куп доказателства наоколо, които подсказват, че жените са по-добри във всичко, включително в инвестирането. Ново проучване на Barclays Capital и Ledbury Research разкрива, че е много по-вероятно жените да успяват да правят пари на пазара най-вече защото не поемат толкова много рискове - те купуват и държат.

Жените търгуват така, защото не са толкова уверени – или може би прекалено уверени – колкото са мъжете, сочи проучването. „Жените е по-вероятно от мъжете да притежават по-голямо желание за самоконтрол“, се заключава там. С други думи, те търгуват по-малко и печелят повече.

„Жените са склони към по-малко хладнокръвие и по-високо желание за финансов самоконтрол, което е свързано с желанието да използват стратегии за самоконтрол. Жените също изглежда повече вярват, че тези стратегии са ефективни“, посочва документът.

Изследването подкрепя предишни открития, че жените е вероятно да печелят повече. Проучване от 2005 г. на  Merrill Lynch разкрива, че 35% от жените задържат инвестициите си прекалено дълго в сравнение с 47% от мъжете. Нещо повече, научно изследване през 2009 г. откри, че жените печелят с 1% повече годишно.

Чун Ся, професор по финанси в Хонконг и един от участниците в изследването, пише, че жените информират за по-голямо желание за самоконтрол в каериерата си, насочена към финансовия мениджмънт. Те е по-вероятно да бъдат по-лесно стресирани и тяхното съзнание частично обяснява по-голямото им желание за финансова дисциплина.

Въпреки това докладът сочи, че именно мъжете имат по-голяма нужда от дисциплина, когато става дума за инвестиционен мениджмънт, тъй като те са склонни към прекалена самоувереност в инвестирането.

Това вероятно няма да шокира никого. Наяве излезе нова група доказателства, която показва, че жените са по-добри в почти всичко от нас, като Дан Абрамс е озаглавил последната си книга „Долу мъжът: Доказателства без всякакво съмнение, че жените са по-добри ченгета, шофьори, комарджии, шпиони, световни лидери, дегустатори на бира, мениджъри на хедж фондове и почти всичко друго“.

Както отбелязва Абрамс, жените са по-добри войници, защото се оплакват по-малко от болката. По-слабо вероятно е да ги удари светкавица, защото не са достатъчно глупави да стоят навън. Те помнят по-добре думи и лица. Те са по-добри шпиони, защото успяват по-добре да накарат хората да говорят откровено.

Вижте фактите: Хилъри Клинтън се доказа като повече от кадърен държавен секретар. Елизабът Уорън бе водещ борец срещу банките. Шийла Беър, председател на борда на директорите на Федералната корпорация по депозитно застраховане, играеше твърдо в този мъжки клуб. А какво да кажем за Сара Пейлин? През уикенда бяха публикувани 24 000 нейни имейла и нито един не бе вулгарен.

Това са разбиващи новини за нас, мъжете, но има надежда. Все още водим в една важна категория, където жените са на печално разстояние зад нас – все още водим в областта на самоунищожението заради гордостта, самоувереността, високомерието и егоизма ни.

Така че – напред, дами. Печелете пари. Вие сте по-добри в това. Ние, мъжете, ще правим само подходящи коментари, ще ви пращаме мръсни снимки и ще се държим като задници. Затова създадохме Facebook и Twitter. В това сме много добри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Жените са по добри инвеститори от мъжете и това си е абсолютно вярно! Те имат по добър инстинкт по отношение на хората които ще им свършат работа! Не е задължително собственика на металургичен комбинат например да е наясно с технологията на производството в детайли за да го притежава! В този ред на мисли , не е задължително за една жена да разбира от бизнеса на мъжа си след като го притежава!:)) Ако нещата не вървят не и трябва да знае причината. Просто го сменя! Практични са. И понеже е винаги в сянка ние рядко чуваме за "постиженията" им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
benzinoo
преди 12 години
А аз ще ти отговоря с друга тема за размисъл - от 3 милиарда мъже по света, световен шампион ако не се лъжа до скоро беше Веско Топалов, който ако говорим за групи идва от една малка бивша комунистическа държавица, в която на почит е всичко друго, но не и шаха! И ето, че логиката за количество и качество е на моя страна !И ако продължим да говорим в цифри, статистически трябва да има поне една жена в този списък според твоите сметки, но уви...За справка - Върхови ЕЛО постижения в шахмата в уикипедия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
MarginCall
преди 12 години
Ще ти дам тема за размисъл по повод шаха. Ако закръглим отношението мъже/жени в света до 50:50, световният шампион по шах се избира от между, примерно, 3 милиарда мъже, които имат възможност да играят шах. В същият този момент, при жените този избор е много свит. Имаме почти милиард от тези жени, които живеят в мюсюлманския свят, където най-често им е разрешено да учат само до 3-ти клас. Имаме доста голям процент жени, които забременяват на 16-18 години, раждат и гледат деца. Не е рядък случай, момичета да бъдат натоварвани с домакински задължения, докато братчето им играе шах.И в края на краищата добрата шахматистка ще се търси не между 3 милиарда, както е мри мъжете, а между 200 милиона, примерно.Тоест, световната шампионка по шах, много вероятно живее, на място като Исламабад, носи бурка и мечтае да и разрешат поне да отиде да погледа, как някой играе шах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
benzinoo
преди 12 години
Не става въпрос само за това, че един мъж може да носи по-тежко от една жена. Ако говорим и за стратегическо мислене - ами я ми кажете една жена , която е световен шампион на шах примерно, никой не ги е спрял да играят и преди 100г. и сега! Такива едностранчиви статии съм съгласен, че са много безмислени. Също с голяма доза уверенеост мога да кажа, че жена неможе да се сравнява с мъж автомобилен пилот, както и мъж неможе да се сравни с жена шпионин, а напоследък и световните лидери жени се доказват като по-дееспособни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Странни сексистки разсъждения. Всякаква подобна статистика е лесно обяснима от това,че им много хазартни мъже, които не мислят а залагат като в казино.А, че били по-добри войници е връх на .... - я дайте на някоя средностатистическа жена (60кг) да носи РПГ и снаряди за него - общо 20-25кг над 30 км пресечен терен. Не става въпрос за мрънкане,а за възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още