fallback

Предричат нов финансов колапс и 12 хил. долара за тройунция злато

Хари Шулц, който прогнозира и кризата от 2008 г., рисува апокалиптична картина пред световната икономика до 2015 г.

07:39 | 17.06.11 г. 13

Задава се мащабна финансова криза, подобна на тази от 2008 г., предупреждават анализатори, като посочват, че фундаменталните фактори, които доведоха до финансовата катастрофа, все още съществуват. Друга възможност е рецесията просто да се поднови, пише MarketWatch.

Един от първите, които предупредиха за колапса през 2008 г., беше Хари Шулц – анализатор с дългогодишна практика, с изключително популярен бюлетин (International Harry Schultz Letter). Шулц спря да издава бюлетина през зимата след 45 години активно писане.

Той обаче продължава да публикува месечен коментар в Aden Forecast – един от най-влиятелните инвестиционни бюлетини, публикувани от 1982 г. насам от Мери Ан и Памела Ейдън. „Добрата“ новина е, че той не изглежда да вижда приближаването на нова катастрофа. Поне не още.

В последния му коментар пише, че Dow Jones Industrial Average се отправя към нови върхове, след които ще последва поредният колапс. Това се вписва в неговата визия за златото и икономиката.

Според Шулц, златото се подготвя да удари абсолютен връх до 2015 г. Какъв ще бъде той зависи от това колко агресивно ще се печатат пари. Минималният таргет за цената на златото е 3 000 долара, но теоретично е възможно то да достигне и 12 000 долара. Ако обаче прогнозата се сбъдне, с икономиката преди това ще са се случили "много лоши неща", заключава анализаторът.

Визията на Мери Ан и Памела Ейдън за световната икономика е почти също толкова апокалиптична, но анализаторките я смекчават с краткосрочната чувствителност и тенденции на пазарите, които често са доста парадоксални.

Те посочват, че са загрижени от процесите, предизвикани от движението на основните лихви. Според тях, промяната на лихвените нива вероятно е ранно предупреждение за някаква криза или рецесия. Ако това се случи, то пазарите се изправят пред поредното рязко пропадане.

Мери Ан и Памела Ейдън смятат, че е по-добре да „се играе на сигурно“ и препоръчват да се задържат в портфейлите малки позиции (до 15%) от най-силните акции, а по-слабите книжа да бъдат продадени. Балансираният портфейл според тях е 40% ценни метали, 30% кеш в швейцарски франкове, канадски и американски долари и 15% в акции на енергийни и други подобни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 06.09.22 г.
fallback