fallback

Режимът на Кадафи е на път да рухне

Остават обаче страховете за бъдещето на Либия

09:18 | 22.08.11 г. 5

Хора се събират в Бенгази, за да отпразнуват навлизането на бунтовниците в Триполи. Снимка: Ройтерс

Победоносната офанзива на либийската опозиция срещу Триполи - последният бастион на Муамар Кадафи, е водеща тема за всички западни издания. Режимът на Кадафи е на път да рухне, обобщават водещи американски, британски, френски и италиански вестници.

Изданията подчертават, че обстановката в Триполи непрестанно се мени и то с такава скорост, че е трудно да се обобщи какво точно се случва. На първите страници на вестниците са публикувани снимки на ликуващи хора в центъра на либийската столица и на Зеления площад, досегашен символ на режима на Кадафи, който вече е преименуван в Площад на мъчениците. Изданията публикуват и карти на етапите на придвижването на бойците на опозицията към столицата.

Всички вестници цитират изявлението на президента на САЩ Барак Обама, който заяви, че Либия се изплъзва от хватката на един тиранин и че бъдещето на африканската страна сега е в ръцете на либийския народ.

Четиридесетилетното управление на Муамар Кадафи рухва с главоломна скорост, отбелязва в. "Вашингтон пост". Краят на играта в Либия приближава, допълва американското издание в коментарна статия. Според западни разузнавания в последните пет дни семейството на Кадафи, предчувствайки края, е прехвърлило пари и други авоари извън страната и пак според тези източници полковникът е напуснал Триполи, но е все още в Либия, пише вестникът. В друга статия "Вашингтон пост" отбелязва, че опозицията е срещнала по-малка съпротива от очакваното по време на настъплението срещу Триполи. За пример се посочва страховитата елитна бригада на Хамис Кадафи, един от синовете на Муамар Кадафи, чиято съпротива е била доста слаба.

Координирането на действията с НАТО помогна на либийските опозиционери да превземат Триполи, отбелязва друг американски вестник - "Ню Йорк таймс". Ударите на натовските самолети в последно време станаха все по-прецизни и САЩ организираха непрестанно наблюдение на районите, контролирани все още от либийските военни, като за целта използваха безпилотни самолети, за да откриват, проследяват и извършват удари по тези сили, допълва вестникът. В същото време Великобритания, Франция и други страни разгърнаха специални сили на място в Либия, за да помогнат за обучаването и въоръжаването на бунтовниците. До неделя самолетите на НАТО и нейните съюзници в либийската операция бяха извършили 7459 мисии в страната, като бяха поразили хиляди цели - от установки за изстрелване на ракети до бази и щабове на либийските сили, допълва вестникът. Така се стигна до поразяващо бързото развитие на ситуацията и сега хватката на Кадафи около властта се отпуска със смайваща бързина, заключава вестникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на икономическото измерение на бъдещата победа на либийската опозиция в цяла Либия. Тази победа вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените на петрола да тръгнат надолу. Те и без това вече падат заради опасенията за забавянето на икономиката на страната. Но този ефект може да продължи само ако новото ръководство на Триполи се справи с управлението на петролния отрасъл и позволи на петролния поток отново да потече, допълва американският вестник. Изданието посвещава и коментарна статия на арестуването на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи. Това развитие слага край на неговата доста необичайна дипломатическа кариера, пише вестникът и припомня, че именно Сейф ал Ислам беше сочен за приемник на баща си и за наследник на огромното либийско петролно богатство.

Бързият успех на бунтовническите сили в Триполи дойде след серия от успехи във важни стратегически градове около столицата, отбелязва британският вестник "Файненшъл таймс".

Как и кога режимът на Кадафи ще падне окончателно вече е много по-маловажен въпрос, отколкото кого и какво ще донесе новата ера в Либия, пише в редакционна статия друг британски ежедневник - "Гардиън". Преходният национален съвет с помощта на съветите на западняците вече има план за бъдещето на Либия. В него една от важните точки цели да избегне грешките, допуснати в Ирак, и така въоръжените сили в Либия няма да бъдат разпуснати, като се случи в Ирак, а част от тях ще бъдат задържани. За да изградят бъдещето си, либийците обаче ще имат нужда от помощ, пише вестникът и прогнозира, че най-вероятно помощта ще дойде от заможния Катар, но допълва, че Египет и Тунис, чиито успешни революции вдъхновиха либийците, също ще имат специална и може би тежка отговорност за бъдещето на страната.

Вестник "Индипендънт" предупреждава, че опозиционните сили може и да са изпълнени с еуфория, но не бива да се забравя, че те са разделени. Много опозиционни военни вече заявиха, че няма да се подчиняват на заповедите на Преходния национален съвет - политическия орган на бунтовниците и това буди безпокойство за бъдещето на Либия. Ясно е, че Кадафи загуби и че бунтовниците победиха, но не бива да се забравя, че полковникът падна благодарение на чуждата интервенция, както се случи с режима на Саддам Хюсеин и с талибаните в Афганистан. Без подкрепата на натовската мисия ентусиазираните, но необучени бунтовници едва ли щяха да постигнат нещо. И въпреки тази натовска подкрепа, Кадафи устоя по-дълго, отколкото участниците в либийската мисия предполагаха, пише британското издание.

"Индипендънт" се пита дали сега НАТО ще играе доминираща роля в бъдещето на Либия, като същевременно припомня, че в Афганистан и Ирак на онези, които свалиха местните режими, после се гледаше като на чужди окупатори. Вестникът рисува няколко сценария за ситуацията в Либия. Един от тях е споразумение между останките от режима на Кадафи и бунтовниците, при което Кадафи да се оттегли и евентуално да напусне страната, а после да се състави правителство. По-страшният сценарий обаче е гражданска война, заради разделението в редиците на бунтовниците. Според този сценарий относително добре организираните бунтовнически фракции в Западна Либия може да се противопоставят на по-хаотичните банди в Източна Либия. Дори и сега това разделение е осезаемо, пише "Индипендънт".

Дали Триполи не падна прекалено бързо в ръцете на опозиционерите, пита вестник "Дейли телеграф". Британското издание се опасява, че бунтовниците все още не са готови да управляват страната.

Френският вестник "Фигаро" предлага "портрет" на Преходния национален съвет, предопределен да играе важна роля в съдбата на Либия. Изданието припомня историята на създаването му, но и разделенията в него, и подчертава, че някои от членовете му са упреквани за тесни връзки с режима на Кадафи.

Триполи падна, трима от синовете на Муамар Кадафи (Сейф ал Ислам, Саади и Мохамад) бяха арестувани, но остава мистерия около съдбата на самия полковник, пишат италианските вестници "Кориере дела сера" и "Стампа". Те припомнят, че телевизия Ал Джазира е съобщила, че на летището в Триполи имало два южноафрикански самолета, които можели евентуално да бъдат използван от Кадафи, за да напусне Либия. Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума беше един от главните посредници между режима на полковника и Преходния национален съвет, припомня италианското издание.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
fallback