IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН облекчи санкциите срещу Либия

Трябва да бъдат размразени авоарите на две либийски петролни компании, частично са смекчени санкциите срещу централната банка и други либийски банки

08:29 | 17.09.11 г.
<p>
	Стотици либийци протестираха срещу религиозната и политическа нетолерантност в Триполи на 14 септември. <em>Снимка: БТА</em></p>

Стотици либийци протестираха срещу религиозната и политическа нетолерантност в Триполи на 14 септември. Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН смекчи санкциите срещу Либия, включително срещу националната й петролна компания и централната й банка. Целта на гласуваната късно снощи единодушно резолюция номер 2009 е основните либийски институции да могат да подновят работа, предадоха осведомителните агенции.

Съветът за сигурност заяви, че трябва да бъдат размразени авоарите на две либийски петролни компании - Националната петролна компания и Петролната компания Зуейтина. Частично са смекчени санкциите срещу централната банка и други либийски банки. За да  влезе това решение в сила, е необходимо и одобрението на Комитета за санкциите на ООН.

15-членният съвет реши също така да изпрати в Либия мисия на ООН, която да помага на Преходния национален съвет в най-неотложните му задачи по възстановяването на страната след свалянето на Муамар Кадафи. В първия тримесечен период мисията на ООН ще бъде от 200 души.

С гласуваната резолюция се променят и условията на оръжейното ембарго, наложено на режима на Муамар Кадафи. То остава в сила, но временното либийско правителство и ООН ще могат да внасят в Либия леки оръжия за поддържане на сигурността, предаде Ройтерс.

Засега остава в сила забранената за полети зона над Либия, създадена през март, но се изразява готовност тя да бъде отменена, "ако обстоятелствата позволят". Либийските авиолинии обаче ще имат право да извършват полети, стига да уведомяват контролните служби за летателните си планове.

Вчера Общото събрание на ООН със 114 гласа "за" при 17 „против“ призна Преходния национален съвет за официален представител на Либия в световната организация. С голямо мнозинство Общото събрание реши да позволи на пратениците на съвета да заемат мястото, заемано досега от режима на Кадафи, и да участват в разискванията на 66-ата сесия на събранието. 15 страни се въздържаха при гласуването, включително Саудитска Арабия, предаде ДПА. Против бяха африкански страни като Южна Африка, Ангола, Кения, Лесото, Демократична република Конго, Замбия и Зимбабве, както и латиноамерикански държави като Никарагуа, Венецуела и Боливия.

Служители на ООН заявиха, че се очаква постоянен представител на Либия да продължи да бъде сегашният либийски посланик в ООН Абдул Рахман Шалкам.

Още през февруари заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши мина на страната на бунтовниците и с примера си подтикна да направят същото десетки либийци посланици по света. Шалкам, който е бил и външен министър при Кадафи, последва примера на заместника си и също се присъедини към бунтовниците. Той заклейми Кадафи, когото сравни с Хитлер и с камбоджанския диктатор Пол Пот.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още