fallback

Преходният национален съвет: Кадафи е убит*

Кадафи е починал от раните, които е получил при залавянето си близо до Сирт днес, съобщи високопоставен военен представител на новите управници на страната

16:12 | 20.10.11 г. 9

Муамар Кадафи. Снимка: Ройтерс

Сваленият от власт през август бивш либийски лидер Муамар Кадафи е бил убит днес в района на родния си град Сирт, потвърди представител на новите власти, цитиран от Франс прес и БТА.

"Съобщаваме на света, че Кадафи бе убит", заяви официалният говорител на Преходния национален съвет (ПНС) Абдул Хафиз Гога.

Той подчерта, че "това е исторически момент, това е краят на тиранията и диктатурата". "Кадафи си получи заслуженото", отбеляза говорителят на ПНС.

По-рано бе съобщено, че бившият лидер е пленен и ранен в двата крака.

Според телевизия Ал Джазира Кадафи е бил заловен в района на Сирт в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети.

Кадафи е починал от раните, които е получил при залавянето си близо до Сирт днес, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен военен представител на новите управници на страната.

Либийската телевизия "Свободна Либия" твърди, че заедно с Кадафи са били заловени синът му Мутасим, бившият шеф на силите за сигурност Мансур Дау, Абдула Сануси, шефът на либийското разузнаване, и говорителят на Кадафи Муса Ибрахим. По време на атаката за залавянето на Кадафи е бил убит министърът на отбраната на бившия режим Абу Бакр Юнис.

Държавният департамент на САЩ заяви, че не може да потвърди залавянето или смъртта на Муамар Кадафи, предаде Франс прес, като се позова на неговата говорителка Виктория Нюланд. От НАТО също казаха, че не могат да потвърдят съобщенията, че Кадафи е бил заловен и убит.

Множество предишни твърдения, че членове на семейство Кадафи са били заловени или пленени, се оказаха неверни, отбелязва АП.

Междувременно в общо изявление, цитирано от БТА, председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу посочиха, че информациите за смъртта на Муамар Кадафи поставят края на ера на деспотизъм и потисничество, от които либийците страдаха твърде дълго. 

*Актуализирано към 16:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
fallback