fallback

От Ватикана призоваха за реформиране на световната икономическа система

Според Папския съвет за справедливост и мир е необходимо създаването на Световна централна банка като регулатор на финансовите пазари и националните централни банки

16:14 | 24.10.11 г. 6

На фона на възможността от нова вълна на икономическата криза от Ватикана призоваха за провеждане на реформа на световната валутно-финансова система и за създаването на  световна централна банка за управление на финансовите институции, които често се оказват неефективни в борба с кризите, съобщи РИА Новости, като се позова на документ, подготвен от Папския съвет за справедливост и мир.

В него се посочва, че е необходимо да бъдат въведени ефективни методи за координиране и контрол.

„В перспектива е необходима организация, която ще изпълнява функциите на „световна централна банка“ и която ще регулира както финансовите потоци и валутно-обменната система, така и националните централни банки“, отбелязват от Светия престол.

Според Папския съвет за справедливост и мир на регионално ниво е необходимо засилване на ролята на съществуващите финансови институции като Европейската централна банка.

Промените обаче трябва да имат не само икономически, но и политически елемент, който да включва създаването на държавни институции, гарантиращи единство и съгласуваност на съвместно вземаните решения, пише още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
fallback