fallback

Венизелос: Политиката на ЕЦБ заплашва еврозоната с дефлация

Бившият президент на финансовата институция Жан-Клод Трише поема председателството на G30, в която влизат известни икономисти, бизнесмени и политици

11:58 | 23.11.11 г. 7

Политиката на Европейската централна банка за сдържане на цените заплашва еврозоната с дефлация, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

„Стабилността на цените – догмата, върху която се базират операциите на ЕЦБ – води до риск от дефлация“, каза Венизелос.

В момента на фона на дълговата криза в еврозоната и забавянето на световния икономически растеж се провеждат активни обсъждания на ролята на ЕЦБ за възстановяване на стабилното развитие на икономиката в региона.

Държавите с най-сериозни дългови проблеми настояват финансовата институция да действа по-агресивно, понижавайки лихвените проценти по своите операции, като по този начин направи финансирането по-евтино, и продължавайки изкупуването на държавни облигации от периферията на еврозоната, за да се запази доходността по тях на приемливи нива.

При реализирането на тези мерки обаче инфлацията в еврозоната, чието поддържане на ниво до 2% годишно е основна задача на ЕЦБ, може да се ускори.

Противниците на подобен агресивен подход, и по-конкретно Германия, отбелязват, че активните действия на ЕЦБ може да залеят икономиката с евтини пари, лишавайки еврото от статута му на надеждна валута в очите на инвеститорите.

В продължение на години Гърция бе сред лидерите на еврозоната по ниво на инфлацията, като за настоящата година въпреки резкия икономически спад тя се очаква да достигне 2,8%.

Междувременно стана ясно, че бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще оглави международната неправителствена организация G30, в която влизат известни икономисти, бизнесмени и политици.

„Това е време на особено важни предизвикателства за световната финансово-икономическа система и G30 ще продължи да дава съществен принос в политическите дискусии и в достигането до по-добро разбиране на основните начини за постигане на стабилност и икономически растеж“, отбелязва Трише в свое изявление.

G30 се определя като „частна международна организация с нестопанска цел“, а централата ѝ се намира във Вашингтон.

Трише ще смени на ръководния пост Якоб Френкел, бивш председател на израелската централна банка, който бе начело на G30 от 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
fallback