IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина изплаща днес дълговете от краха през 2001 година

С погасяването на дълга приключва исторически период след фалита на държавата, посочи Кристина Кирхнер

11:53 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристина Кирхнер, Снимка: Ройтерс</p>

Кристина Кирхнер, Снимка: Ройтерс

Днес Аржентина ще изплати и последните си задължения по облигациите, емитирани при замразяването на банковите авоари при кризата от 2001 година, и ще обяви край на станалото известно "коралито". За хиляди аржентинци обаче кошмарът от понесените загуби още не е свършил, информира АФП.

В министерството на икономиката на плоски екрани вчера бе изписано: "Приключваме изплащането на "коралито" след 0 ден, 14 часа, 5 минути, 12 секунди". И още: "Без дълг ние сме по-свободни".

"Приключва исторически период", каза в четвъртък вечерта аржентинският президент Кристина Кирхнер в реч във фондовата борса в Буенос айрес. "Това, което ще изплатим сега, не е нищо друго освен това, което банките трябваше да изплатят на гражданите".

Според Уго Васкес, който е секретар на Сдружението на хората, пострадали от фалита, "краят на коралито все пак е официалната версия" за случващото се, но "за хиляди от нас развръзката все още е далече", имайки предвид все още водещите се дела и разбитите съдби.

Коралито (coralito или малък двор в превод от испански) е синоним на замразяването на банковите авоари, което влезе в сила на 3 декември 2001 година и бе предизвикано от най-големия фалит в историята: 100 милиарда долара (75 милиарда евро), припомня Франс прес.

За да спре изтичането на пари от банките - 22 милиарда долара за по-малко от три месеца - и да не допусне срив на банките, тогавашният министър на икономиката Доминго Кавальо разпорежда всички вложения да бъдат замразени. Става дума за близо 70 милиарда долара.

"Това бе бягство", коментира бившият аржентински министър на икономиката Роберто Лаваня (2002-2005) в интервю за АФП.

Според бащата на възстановяването на Аржентина след кризата "вместо да промени икономическата политика, тогавашното правителство взема отчаяно решение, което само влошава още повече положението".

За мнозина това е драма. "Уволниха ме и вложиха парите от обезщетението за уволнението ми в доларова сметка в Scotianbank, разказва в къщата си в Бернал (предградие на Буенос Айрес) Алберто Аран, който е на 70 години.

"Съпругата ми страдаше от рядко заболяване и не можех да изтегля нито цент, за да плащам за лечението", допълва той.

"Scotianbank напусна Аржентина без да върне парите на клиентите си и ние бяхме принудени да продадем една малка къща в най-неблагоприятния момент и на половин цена от стойността й".

Мнозина аржентици все пак са успели да получат парите си от банките с цената на съдебни дела, но хиляди други продължават съдебните битки.

Аржентинското правителство емитира дългови книжа на стойност 19,6 милиарда долара, от които последните - за 2,3 милиарда долара - ще бъдат изплатени днес.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още