IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пробива на пазара на вятърна енергия в Южна Америка

С помощта на гарантирани от Пекин евтини заеми за купувачите китайските производители на турбини изместват европейските на най-бързо развиващия се пазар

17:41 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските производители на вятърни турбини навлизат на южноамериканския пазар – най-бързо развиващият се в света – като предлагат гарантирани от правителството заеми с лихвени проценти до 50% по-ниски от тези, които се предлагат на местния пазар, пише Bloomberg.

Изгодните оферти карат клиентите да предпочитат китайските турбини пред тези на западни производители като датската Vestas Wind Systems и General Electric Co. Практиката е добре позната и в САЩ, където правителството помага на американски износители като гарантира заеми или застраховки.

При една от последните подобни сделки China Development Bank Corp. се съгласи да отпусне заем от 261 млн. долара на Grupo Isolux Corsan SA за проект в Аржентина, при който ще бъдат закупени турбини със 100 мегавата мощност от китайската XEMC Windpower Co.

Междувременно държавната китайска банка води разговори с Geassa за финансирането на възлизащ на 3,5 млрд. долара проект за парк с вятърни турбини, който ще бъде най-големият на континента.

„Играта в случая са кредитите“, казва изпълнителният вицепрезидент на Geassa Едуардо Рестусия. Базираната в Буенос Айрес компания преговаря за кредит в размер на 3 млрд. долара от China Development Bank за проекта за изграждане на вятърен парк с мощност 1,35 гигавата в Южна Аржентина. „Не е възможно да изтеглите подобен дългосрочен заем от търговска банка“, допълва той.

Южноамериканските банки считат отпускането на заеми за подобни проекти като прекалено рисковано в сравнение с обикновените потребителски заеми.

Това именно отвори вратите за китайските производители на вятърни турбини на най-бързо развиващия се пазар на вятърна енергия в света, коментира Рестусия.

В Южна Америка са инсталирани вятърни турбини с обща мощност около 2,2 гигавата като повечето от тези турбини са произведени от западни компании.

През 2005 г. инсталираните мощности са били едва 76 мегавата. Толкова бързо разрастване на индустрията не е наблюдавано никъде по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още