IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри вливането на Xstrata в Glencore

От изпълнителния орган на ЕС обаче са поставили условие Glencore да се откаже от споразумение с Nyrstar и да продаде дела от 7,8% в нея

18:05 | 22.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри вливането на Xstrata в Glencore

Европейската комисия е дала подкрепата си за предложението на фирмата за търговия със суровини Glencore на обща стойност 31 млрд. долара за поемане на контрола върху добивната компания Xstrata, съобщи ВВС.

От ЕК обаче са поставили условие Glencore да се откаже от споразумение с Nyrstar, най-голямата компания за добив на цинк в света, и да продаде дела си от 7,8% в нея.

Акционерите на Xstrata и Glencore вече гласуваха с огромно мнозинство за вливането. Сделката обаче изисква и одобрение от регулаторните органи в Китай и ЮАР.

ЕК се опасяваше, че новата компания ще има възможността и стимула да повиши цените на цинка – важна суровина за много браншове в Европейския съюз. Условието е насочено към преодоляване на тези притеснения.

„Вливането ще обедини двама големи световни участници на пазара на ключови суровини“, заяви вицепрезидентът на ЕК и комисар по конкурентоспособността Хоакин Алмуня. „Изискваното условие гарантира, че конкуренцията на европейския пазар на цинк се запазва, така че потребителите от Европа, като галванизаторите на стомана и автопроизводителите, да продължат да произвеждат стойностни потребителски стоки на ниски цени и с високо качество“, добави той.

Планът за вливането бе обявен още през февруари, когато Glencore предложи 2,8 свои акции за всяка на Xstrata. След месеци на преговори офертата бе повишена до 3,05 акции през септември.

Главният изпълнителен директор на Glencore Айвън Гласенберг ще поеме ръководството на формиращото се обединение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още