IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 – годината на развиващите се пазари

Анализатори очакват през тази година САЩ и Европа да не са така атрактивни за инвеститорите, както през миналата

09:56 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
2013 – годината на развиващите се пазари

През миналата година и развитите, и развиващите се пазари записаха силно представяне, носейки по над 15% възвращаемост на инвеститорите. За тази година обаче портфолио мениджърите очакват да има ясен победител и едната група да се представи по-добре от другата.

От началото на 2013 година борсите в Европа и САЩ поеха водачеството в надпреварата, но прогнозите сочат, че подемът на развиващите се пазари тепърва предстои, се казва в анализ на CNBC.

За първите дни на новата година MSCI Emerging Markets Index, който следи пазарите в развиващия се свят, се е повишил с 1,4 на сто. В същото време S&P 500 и FTSE EuroFirst Index 300 са записали ръст от съответно 3,3 и 2,3 на сто заради мощния прилив на нов капитал на борсите.

Инвеститорският интерес към пазарите на акции в Европа и САЩ се засили в началото на новата година заради разсейването на опасенията, че ситуацията в еврозоната ще се влоши и че САЩ няма да постигнат решение по фискалните си проблеми.

Гледайки напред обаче анализаторите очакват добри новини от Азия и залагат на нова добра година в региона.

„Ние сме оптимисти за развиващите се пазари – те може да са по-волатилни, но прогнозираме по-добро представяне в сравнение с развитите пазари”, обяснява Андрю Пийз, инвестиционен стратег в Russel Investments.

„На развиващите се пазари има потенциал за по-голям икономически ръст и увеличение на печалбите. Освен това ценовите съотношения остават атрактивни”, добавя той.

Прогнозите са, че през тази година развиващите се икономики ще нараснат с 5,4 на сто. В същото време се очаква икономически ръст от 1,7 на сто в САЩ и свиване на еврозоната с 0,2 на сто, се казва в анализ на HSBC.

На повечето развиващи се пазари, включително Китай и Южна Корея, средното съотношение цена/печалба на акция е 11. За S&P 500 този показател е 15,5 при положение, че преди кризата то бе 16,5.

Според Пийз американският пазар е оценен адекватно и поради тази причина не може да се очаква ръст от повече от 2% тази година. Като доказателства за твърдението си той посочва, че корпоративните печалби като дял от БВП са на исторически връх и за да има потенциал за пазарен ръст, условията трябва да са съпоставими с предкризисните.

Завръщането на рисковия апетит

Друга причина да се очаква ръст на развиващите се пазари е силното увеличение на рисковия апетит през тази година. То се дължи на облекчението от прескачането на фискалната пропаст в САЩ и стабилизирането на еврозоната, смята Георг Люис от JP Morgan Asset Management.

Проучване на Bank of America Merrill Lynch пък показва, че рисковият апетит на инвеститорите е на най-високо ниво от девет години насам. Прогнозите на HSBC залагат ръст на индекса MSCI World от 15 на сто тази година.

„Има голяма вероятност ако постепенното подобряване на глобалната икономика продължи през 2013 година и кризата в еврозоната бъде овладяна, инвеститорите да станат още по склонни да влагат пари на развиващите се пазари. С оглед на това, те ще се представят по-силно от развитите пазари”, смята Люис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още