IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО излезе с нови препоръки за здравословен прием на сол

Полезното количество сол на ден трябва да е по-малко от 5 грама, според съветите на Световната здравна организация

14:02 | 01.02.13 г.
СЗО излезе с нови препоръки за здравословен прием на сол

Световната здравна организация (СЗО) излезе с нови препоръки за дневен прием на сол. Новите съвети предвиждат хората да приемат по-малко сол и задължителни количества калий в дневното си меню, за да сведат до минимум риска от инфаркт и инсулт, съобщава БТА.

В съобщение на здравната организация на ООН се казва, че пълнолетните граждани трябва да консумират по-малко от 2 грама натрий, или по-малко от 5 грама сол на ден, и минимум 3,51 грама калий.

Преди СЗО препоръчваше 2 грама натрий на ден, но новите препоръки добавят думата "по-малко", което било по-здравословно.

България се нарежда на второ място в света по консумация на сол, сочи статистиката. Българите консумират до 10-14 грама сол дневно. В същото време страната ни е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

През септември миналата година в столицата стартира национална инициатива за намаляване на консумацията на сол под наслов „За България с по-малко сол”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още