IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 ще атакува големите корпорации, избягващи данъците

Лидерите на водещите световни икономики са се споразумели за затварянето на "вратичките" в данъчното законодателство

09:00 | 06.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Г-20 ще атакува големите корпорации, избягващи данъците

Лидерите на 20-те водещи световни икономики са се споразумели да предприемат мерки срещу големите компании, които избягват плащането на данъци, предаде АП.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов коментира пред репортери, че лидерите на Г-20 са възмутени от гиганти като Google и Amazon, които “правят пари в една страна, а плащат по-ниски данъци другаде”.

Силуанов обясни, че в плана ще залегнат мерки, които да предотвратят “вратички” в данъчното законодателство, но не уточни какво има предвид.

Практиките на глобалните корпорации попаднаха във фокуса на политиците, след като заради рецесията те бяха принудени да търсят различни източници на приходи. Положителните данни за световната икономика не охладиха желанието им да затегнат правилата.

Очаква се днес да излезе официалното комюнике на лидерите на Г-20, което да е посветено на данъчната и икономическата политика, въпреки че срещата им беше доминирана от неофициални разговори за конфликта в Сирия. Вероятно политиците ще препоръчат и да се продължи с разхлабената парична политика, за да се предотвратят по-дълбоки сътресения на развиващите се пазари.

Усилията за данъчна реформа целят да прехвърлят част от глобалното данъчно бреме от дребния бизнес към големите корпорации. Предлага се държавите да координират по-добре данъчното законодателство, за да затворят “вратичките”, от които се възползват големите корпорации.

Като пример за избягване на данъци се посочва Starbucks – компанията не е платила никакви данъци във Великобритания, въпреки че е осъществила продажби за 630 млн. долара. Apple пък избягва плащането на данъци в САЩ благодарение на подразделенията си в чужбина.

Отливът на капитали от развиващите се пазари заради спекулациите около затягането на паричната политика в САЩ също попадна във фокуса на политиците, предаде Ройтерс. Оттеглянето на стимулите за американската икономика промени съществено картината на световната икономика – очаква се растежът в Щатите да се ускори, Европа да продължи да изостава, а развиващите се икономики, които бяха сочени за двигател на световния растеж, сериозно да се забавят.

“Основната ни задача е да установим баланс при световния икономически растеж. Тази задача за съжаление не беше изпълнена”, коментира руският президент Владимир Путин пред останалите лидери на Г-20, като допълни, че систематичните рискове и вероятността от нов пик на кризата не са отминали.

Китай призова САЩ да внимават за “страничните ефекти” от паричната политика на Федералния резерв, както и да работят за стабилизирането на финансовите пазари и възстановяването на икономиката.

Лидерите на Г-20 за пореден път отправиха послание към Европа да предприеме повече мерки, за да преодолее дълговата криза чрез комбинация от мерки за икономии и мерки, насърчаващи растежа.

Междувременно вчера стана ясно че държавите от БРИКС ще създадат специален резервен фонд за стабилизиране на валутните пазари заради напрежението около затягането на паричната политика на Федералния резерв.

Вижте коментар на Джон Доусън по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Супер!БравоСамо такаНеискам да виждам голяма корпурация вече искам ги всичките малки, за да слъгуват те на нас а не обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още