IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси по-голямо търговско сътрудничество с Бразилия

Двата региона могат да разширят търговията в сектори като авиация, автомобили, машини, биотехнологии, селско стопанство и алтерантивна енергия

10:46 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС търси по-голямо търговско сътрудничество с Бразилия

ЕС планира да усили индустриалното си сътрудничество с Бразилия, като част от стратегията си за увеличаване на бизнеса и търговията с Южна Америка, заяви вицепрезидентът на ЕК за индустрията и предприемачеството Антонио Таяни, цитиран от Wall Street Journal.

“Искаме да увеличим броя на европейските компании, работещи в Бразилия, тъй като за нас интернационализацията е решаваща. Бразилия е много важна, защото икономиката и расте“, посочва Таяни.

ЕС е най-големият регионален чужд инвесатитор в Бразилия. Двата регона са осъществили търговия за 96 млрд. долара през 2012 г., като Бразилия е на излишък от 1,2 млрд. долара.

Бразилия и ЕС могат да разширят търговските възможности в сектори като авиация, автомобили, машини, биотехнологии, селско стопанство и алтерантивна енергия, каза Таяни.

Тяани бе в столицата Бразилия с група от 11 европейски посланици и 73 бизнес лидери от двата региона, за да обсъди политики с местната конфедерация на индустриите.

Разговорите идват на фона на дискусиите между Бразилия и партньорите й от митническия съюз Меркосур за постигане на споразумение за свободна търговия с ЕС.

Таяни каза, че сегашните дискусии са свързани с разговорите с Меркосур, но призна че има проблеми в рамките на митническия съюз.

Докато Бразилия обеща да се опита да вкара до 90% от търговията си в рамките на споразумението с ЕС, други нейни партньори от Меркосур, като Аржентина и Венецуела, се колебаят да отворят търговията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още