IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихоокеанският регион е заплашен от големи загуби заради климатичните промени

До 2100 г. икономическите загуби може да варират между 2,9% и 15,2% от годишния БВП на страните

10:24 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тихоокеанският регион е заплашен от големи загуби заради климатичните промени

Тихоокеанският регион е изправен пред риск от сериозни икономически загуби заради климатичните промени, сочи доклад на Азиатската банка за развитие. Данните показват, че до 2100 г. загубите може да варират между 2,9% и 15,2% от годишния БВП на страните.

Глобалното затопляне и покачването на нивото на моретата заплашва дори съществуването на някои от държавите, намиращи се в Тихоокеанския регион, като Кирибати.

Потенциални последствия от изменението в климата може да има върху селското стопанство, риболова, туризма, кораловите рифове и здравето на хората, разкрива докладът.

Според генералния директор на Азиатската банка за развитие е необходимо да се предприемат адекватни действия от страна на държавите, които влизат в списъка на основните замърсители, като САЩ, Китай, Индия и Австралия.

Ако не се вземат мерки, климатичните промени биха били пагубни за хората в Тихоокеанския регион и да се стигне до принудителна миграция. 

Значителни икономически загуби се очаква да претърпят Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор, Соломоновите острови, Фиджи, Самоа.

Повече подробности от доклада на Азиатската банка за развитие можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още